Sri Lanka võimukriisis läksid käiku relvad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lankan julgeolekujõud hoidmas korda naftaministeeriumi juures pealinnas Colombos, kus toimunud tulistamises sai täna üks inimene surma.
Sri Lankan julgeolekujõud hoidmas korda naftaministeeriumi juures pealinnas Colombos, kus toimunud tulistamises sai täna üks inimene surma. Foto: Eranga Jayawardena / AP / Scanpix

Sri Lanka põhiseaduskriisis, mille vallandas peaminister Ranil Wickremesinghe ootamatu tagandamine, kõlasid täna esimesed lasud – politsei teatel sai üks inimene surma ja kaks haavata.

Naftaministri Arjuna Ranatunga ihukaitsjad avasid pealinnas Colombos tule president Maithripala Sirisenat toetava rahvahulga suunas, mis üritas ministrit pantvangi võtta, ütles politsei.

Üks haavata saanud 34-aastane mees suri haiglas.

Need on esimesed teated tõsisest vägivallast pärast seda, kui president üleeile peaministri tagandas ja ekspresidendi Mahinda Rajapaksa tema asemele määras.

Tagandatud peaminister keeldub ametiresidentsist lahkumast, tema vastuoluline järglane aga valmistub juba valitsust moodustama.

Uus võimupartei andis Wickremesinghele ametiresidentsist lahkumiseks aega täna hommikuni. Ametnike sõnul taotleb nüüd politsei kohtult korraldust senise peaministri väljatõstmiseks, tema turvameeskonna ja ametiautod käskis president juba eile ära võtta.

Wickremesinghe peab tagandamist ebaseaduslikuks ja saatis eile parlamendispiikrile kirja, nõudes erakorralist istungit.

Parlamendi esimees Karu Jayasuriya tunnustas täna Wickremesinghet seadusliku peaministrina ja palus presidendil tema julgeolek tagada.

Jayasuriya ütles, et Wickremesinghe soov säilitada peaministri turvameetmed ja privileegid on põhjendatud, kuni ükski teine kandidaat ei ole tõestanud, et tal on parlamendis enamus.

Spiiker hoiatas, et parlamendi töö peatamisel võivad olla tõsised ja soovimatud tagajärjed.

Kaks Sri Lanka meest vaatamas juuksurisalongis televiisorist president Maithripala Sirisena pöördumist rahvale.
Kaks Sri Lanka meest vaatamas juuksurisalongis televiisorist president Maithripala Sirisena pöördumist rahvale. Foto: DINUKA LIYANAWATTE / REUTERS / SCANPIX

President peatas laupäeval 225-liikmelise parlamendi töö 16. novembrini, et anda Rajapaksale aega võimaliku usaldushääletuse puhuks piisav toetus koguda.

Üle tuhande poolehoidja kogunes peaministri ametiresidentsi juurde, kus Wickremesinghe liitlastega kriisikõnelusi peab.

Uueks peaministriks nimetatud ekspresident Rajapaksa läks täna aga buda templisse riigi keskosas Kandy piirkonnas, et saada munkadelt õnnistus enne uue valitsuse moodustamist.

Nõunike sõnul nimetab ta valitsuse tõenäoliselt veel täna, et see saaks juba homme tööd alustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles