FMSi juht: võõrtööliste vene keele test hakkab maksma 2500 rubla

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadžikistanist pärit võõrtöölised Moskvas
Tadžikistanist pärit võõrtöölised Moskvas Foto: SCANPIX

Venemaa hakkab nõudma võõrtöölistelt vene keele eksami sooritamist, mis Föderaalse migratsiooniameti (FMS) peadirektori Konstantin Romodanovski sõnul hakkab maksma ligi 2500 rubla (61 eurot).

«Ütlesin summa välja võib-olla ettevaatamatult, kuid see on number, mida praegu on kogutud kodanikelt testimisel. Võib juhtuda, et summa saab olema väiksem,» rääkis Romodanovski telekanalile Dožd.

Vene riigiduumas läbis eile esimese lugemise seadusprojekt, mille järgi peavad võõrtöölised sooritama vene keele testi juhul, kui nad tahavad hakata tööle elamu- ja kommunaalmajanduse, kaubanduse ning teeninduse valdkonnas.

Dokumendina, mis kinnitab vene keele valdamist, saab kasutada haridust tõendavat dokumenti, mis on välja antud NSVLis enne 1. septembrit 1991 või Vene Föderatsioonis pärast 1991. aastat.
Lisaks võib kasutada aga sertifikaati vene keele riikliku testi tegemisest.

Seadusprojekti selgituses on kirjas, et vene keele alased teadmised ei tohi jääda alla elementaarse keeleoskuse piire.

Septembri lõpus tegi võimupartei Ühtne Venemaa ülemnõukogu esimees Boriss Grõzlov ettepaneku teha vene keele oskus kohustuslikuks inimeste jaoks, kes saabuvad Venemaale ja tahavad seal tööle hakata.

Oma seisukohta põhjendades rääkis ta, et tänapäeval tekib venelastel taas uhkustunne kodumaa üle. «Meie ühiskonnas muutub üha selgemaks arusaamine kultuuri, vaimsuse, kõlbeliste väärtuste strateegilisest tähtsusest, nagu ka meid kõiki ühendava vene keele olulisusest,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles