Sotsiaaldemokraadid ähvardavad Saksa võimukoalitsioonist lahkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / Scanpix

Saksa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) ähvardas pühapäeval lahkuda kantsler Angela Merkeli võimukoalitsioonist, süüdistades kibedat sisevõitlust Berliinis konservatiivide ja vasaktsentristide kaotuses Hesseni liidumaa valimistel.

«Valitsuse olukord on vastuvõetamatu,» ütles SPD peasekretär Andrea Nahles Berliinis pressikonverentsil.

Merkeli Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) kogus Hesseni valimistel 28 protsenti häältest, mis on 10 protsendipunkti vähem kui eelmistel valimistel, näitasid ringhäälingukompanii ARD lävepakuküsitluse tulemused.

SPD sai aga veelgi halvema tulemuse, kogudes vaid 20 protsenti häältest, mis on ligi 11 protsendipunkti vähem eelmiste valimistega võrreldes.

Berliin peab leidma «mõistliku viisi töötamiseks», ütles Nahles, märkides, et pilt, mida kaks parteid on oma tülidega maalinud, andis märkimisväärse panuse kaotusele regionaalvalimistel.

CDU peab nüüd nõustuma «selge, siduva poliitilise teekaardiga kodanike huvides», nõudis Nahles.

Tema sõnul vaadatakse järgmise aasta septembris «poole tee peal», kas «see valitsus on endiselt õige koht meie jaoks».

Tegemist oli otsese vihjega, et SPD võib lahkuda võimukoalitsioonist, kui Merkel ei paku uusi järeleandmisi.

Nahlesi manööverdamisruum on aga piiratud, sest valitsust lahkumine ja uute valimiste põhjustamine võib osutuda arvamusuuringute põhjal palju valulisemaks hoopis SPD-le kui CDU-le.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles