Ajastu lõpp: Angela Merkel lahkub 2021. aastal kantsleri kohalt (13)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: David W Cerny / Reuters / Scanpix

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ei kandideeri detsembris toimuval parteikongressil Saksamaa võimupartei Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) juhiks ning lahkub oma ametiaja lõpus ehk 2021. aastal kantsleri kohalt. 

Alates 2000. aastast CDUd juhtinud Merkel teatas täna hommikul nõupidamisel erakonna juhtkonnale, et on valmis partei juhtimise üle andma ning ei kandideeri uuesti ametisse. See tähendab, et CDU esimehe koht jääb vabaks ning erakonnas võib ees oodata sisevõitlus uue juhi leidmiseks. Tänasel pressikonverentsil sõnas kantsler, et on aeg alustada uut peatükki. 

Kuigi praegu jääb Merkel kantslerina ametisse, siis oma neljanda ametiaja lõpus 2021. aastal ta enam uutel valimistel kandideerida ei kavatse. Kuigi on väidetud, et pärast ametist taandumist võib Merkel taotleda kohta Euroopa Komisjonis, siis allikate sõnul tal sellist plaani pole. 

«Ma ei pürgi ühelegi poliitilisele ametikohale pärast oma ametiaja lõppu,» teatas Merkel tänasel pressikonverentsil. 

Neli favoriiti

Esialgu on üles kerkinud neli favoriiti CDU juhi kohale. Der Spiegeli andmeil on esimeseks favoriidiks CDU peasekretär Annegret Kramp-Karrenbauer, kelle Merkel ise vastutusrikkale positsioonile valis.

Teiseks variandiks peetakse vastuolulist terviseministrit Jens Spahni, kes on olnud Merkeli üks suurimaid kriitikuid CDU sees.  Uudisteagentuur DPA teatas allikaid avaldamata, et 38-aastane Spahn avaldas CDU juhtkonna nõupidamisel soovi detsembrikuisel kongressil erakonna juhiks kandideerida. 

Spahn on üks CDU teravamalt konservatiivset hoiakut toetava tiiva juhte vastukaaluks Merkeli tsentristlikele seisukohtadele. 

Kolmandana on läbi käinud Nordrhein-Westfaleni peaministri Armin Lascheti nimi.  

Väljaanne Bild teatas ka endise CDU/CSU parlamendifraktsiooni juhi Friedrich Merzi plaanist CDU juhiks kandideerida. 

Parteikongress toimub 7. ja 8. detsembril Merkeli sünnilinnas Hamburgis. 

Tagasilöögid

Kristlikud demokraadid on viimaste kuude jooksul esinenud nõrgalt nii Baierimaa kui Hesseni liidumaa valimistel. Eile Hesseni liidumaal toimunud valimistel kaotas CDU eelmiste valimistega võrreldes kümme protsenti häältest ning sai vaid 27-protsendise toetuse. Sellega suudeti küll valimised võita, aga hääli kaotati nii rohelistele kui parempopulistlikule AfD-le.

Alles eile ähvardas CDU koalitsioonipartner Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) valitsuskoalitsioonist lahkumisega, süüdistades Hessenis saavutatud nõrgas tulemuses sisevõitlust Berliinis. «Valitsuse olukord on vastuvõetamatu,» teatas SPD juht Andrea Nahles. 

Väljaanne Deutsche Welle nimetas Merkeli otsust poliitiliseks kapitulatsiooniks, sest varasemalt on kantsler rõhutanud, et valitsuse ja erakonna juhtimine peaks käima käsikäes. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles