Bulgaaria ametnikud müüsid välismaalastele tuhandeid ELi passe (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapitan Andreevo piiripunkt Bulgaaria ja Türgi vahel.
Kapitan Andreevo piiripunkt Bulgaaria ja Türgi vahel. Foto: Valentina Petrova / AP / Scanpix

Bulgaaria prokuratuur tegi lõpu riigi ametnike passiärile, mille käigus said tuhanded välismaalased pettuse teel Bulgaaria passi ning seeläbi võimaluse reisida vabalt ringi kogu Euroopa Liidus.

Petuskeemis osalesid väidetavalt Välisbulgaarlaste Riigiagentuuri töötajad, keda kahtlustatakse naaberriikide kodanikele võltssertifikaatide müümises, millega riik kinnitas, et tegu on bulgaaria päritolu inimestega.

Prokuratuuri teatel uurivad nad agentuuri töötajate tegevust mitme eri paragrahvi alusel, sealhulgas on esitatud kahtlustused kuritegeliku grupeeringu moodustamises, altkäemaksu võtmises, dokumendi võltsimises ning võimu kuritarvitamises.

Täpsemaid detaile keeldus uurimist juhtiv prokurör Angel Kanev esialgu avalikustamast.

Kohaliku meedia väitel vahistati Välisbulgaarlaste Riigiagentuuri juht Petar Haralampiev ning veel paarkümmend inimest täna. Vahistatute hulgas on nii Haralampievi alluvaid kui ka vahemehi, kes hoidsid sidet asutuse ning Bulgaaria passi soovivate inimeste vahel.

Skeem olevat võimaldanud pettuse teel passe saada Ukrainas, Moldovas ja Makedoonias, kus on arvestatav bulgaarlaste vähemus.

Pärast seda kui Bulgaaria ühines 2007. aastal Euroopa Liiduga kasvas neis riikides oluliselt passitaotluste arv, mille esitasid inimesed, kes suutsid tõestada, et vähemalt üks nende esivanem oli bulgaarlane.

Petuskeemi kasutanud passitaotlejad maksid prokuratuuri sõnul kuni 5000 eurot, et saada võltsitud tõendit oma bulgaaria päritolu kohta. Skeemi kasutas väidetavalt mitutuhat inimest ning agentuur olla ajakirjanduse andmeil väljastanud iga nädal umbes 30 võltsitud sertifikaati.

Välisbulgaarlaste Riigiagentuuri juhi ametisse määramise õigus on riigi valitsusel. Praegust juhti Petar Haralampiev peetakse lähedaseks rahvusliku VMRO parteiga, mis on konservatiivse peaministri Bojko Borisovi valitsuse väiksem osapool.

VMRO eitas seotust Haralampieviga ning kinnitas, et toetab igati prokuratuuri tegevust.

Bulgaaria justiitsministeeriumi andmeil on viimase kümne aastaga naturalisatsiooni korras saanud Bulgaaria kodakondsuse üle 115 000 inimese, neist enamik etnilised bulgaarlased naaberriikides.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles