Rootsi valitsuse moodustamine jätkub ilma peaministrikandidaati nimetamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi sotsiaaldemokraatide esimees Stefan Löfven (vasakul) käis täna parlamendi spiikri  Andreas Norléni juures, et tunnistada oma läbikukkumist valitsuse moodustamisel. Nüüdsest hakkab võimukõnelusi aktiivsemalt juhtima Norlén ise.
Rootsi sotsiaaldemokraatide esimees Stefan Löfven (vasakul) käis täna parlamendi spiikri Andreas Norléni juures, et tunnistada oma läbikukkumist valitsuse moodustamisel. Nüüdsest hakkab võimukõnelusi aktiivsemalt juhtima Norlén ise. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / EPA / SCANPIX

Rootsi senine peaminister, sotsiaaldemokraat Stefan Löfven teatas täna, et ei suuda uut valitsust moodustada ning selle asemel, et anda ülesanne mõne teise partei juhile, otsustas parlamendi esimees Andreas Norlén jätkata võimukõnelusi, kutsudes erakondade liidrid enda juurde grupivestlustele.

Täna hommikul käis Löfven parlamendi spiikriga vestlemas ning möönis, et võimuliidu kokku panemine on ebaõnnestunud.

Pärast seda kohtus Norlén kõigi septembri alguses peetud valimistel parlamenti pääsenud parteide juhtidega.

Kuna enne Löfveni püüdis ebaõnnestunult valitsust moodustada Moderaatide juht Ulf Kristersson, siis otsustas Norlén nüüd senisest taktikast loobuda ning ei määranud valitsuskõnelusi vedama ühegi erakonna liidrit.

Selle asemel hakkab ta nüüd võimukõnelusi ise juhtima.

«Ma ei välista, et lähitulevikus võib osutuda aktuaalseks kellelegi võimuliidu moodustamise võimaluste uurimise ülesande andmine, kuid mitte täna. Selle asemel võtan nüüd ise mõnevõrra aktiivsema rolli,» selgitas Norlén.

«Ma tahan keskenduda nendele valitsusliidu alternatiividele, mille mõni või mitu parteid on seadnud esikohale ja saada ise selge pilt sellest, kuidas parteijuhid arutavad üksteisega erinevaid alternatiive. Seepärast kutsun ma parteijuhid gruppidena enda juurde, lähtuvalt sellest, kuidas valitsuse moodustamise võimalused praegu on,» lisas parlamendi esimees.

Tema nägemuses saab see parteijuht, kellel on selge ettepanek, kuidas võiks tulevane valitsus välja näha, esmalt oma visiooni tutvustada ning siis arutatakse seda teiste parteijuhtidega.

Arutelud Norléni ja parteijuhtide vahel võivad alata juba homme.

Parlamendi esimehe sõnul on praegu võimalikud neli koalitsioonivarianti:

  • Mingit laadi suur koalitsioon, kuhu kuuluks sotsiaaldemokraadid, rohelised ja paremparteidest koosnev nelikliit Allianss.
  • Tsentriparteidest koosnev valitsus, mille moodustaks sotsiaaldemokraadid, Rohelised, Liberaalid ja Keskpartei.
  • Allianss koos Rohelistega.
  • Allianss üksi või kombinatsioonis ühe või enama oma paremliidu partneri ehk Liberaalide, Keskpartei ja/või Kristlike Demokraatidega.

Norléni sõnul pole keegi väljendanud valmidust moodustada valitsust paremäärmuslike Rootsi Demokraatidega ega Vasakparteiga.

«Loomulikult hoian ühendust ka nende parteidega, aga nad ei istu nüüd algavate arutelude ajal laua ääres,» selgitas spiiker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles