Uuring: lääneeurooplased sallivad moslemeid rohkem kui idaeurooplased (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani šiiidid palverännakul.
Iraani šiiidid palverännakul. Foto: Atta Kenare / AFP/Scanpix

Lääne- ja põhjaeurooplased suhtuvad kesk- ja idaeurooplastest sallivamalt moslemitesse, selgus avaldatud küsitluste tulemusest.

Uuringufirma Pew küsitles 2015.–2017. aastal 34 Euroopa riigis pea 56 000 täiskasvanut.

Firma küsis inimestelt, kas nad aktsepteeriksid moslemi liitumist nende perega.

Pea kõikide Kesk- ja Ida-Euroopa riikide elanikest vähem kui pooled vastasid jaatavalt, samas kui pea kõikides Lääne- ja Põhja-Euroopa riikides olid sellega nõus üle poole vastanutest.

Eesti elanikest oli nõus moslemit oma perre võtma 25 protsenti vastanutest. Lätis oli näitaja 19 protsenti ja Leedus 16 protsenti. Eesti Skandinaavia naaberriikides Soomes ja Rootsis oli nõus moslemit oma perre võtma vastavalt 66 ja 80 protsenti vastanutest.

Noorte ehk 18–34-aastaste seas oli toetus suurem, kuid piirkondadevaheline lõhe püsis.

Eesti noortest täiskasvanutest oli nõus aktsepteerima moslemit oma peres 31 protsenti küsitletutest. Lätis oli näitaja 24 protsenti ja Leedus 25 protsenti. Soome ja Rootsi noortest oli seda nõus tegema vastavalt 79 ja 88 protsenti vastanutest.

Lisaks küsis firma, kas inimesed oleksid nõus aktsepteerima moslemeid oma elurajoonis.

Ka siin olid lääne- ja põhjaeurooplased sallivamad. Näiteks soomlastest 83 protsenti olid nõus aktsepteerima moslemeid oma elurajoonis, samas kui näiteks ukrainlastest oli seda nõus tegema 55 protsenti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles