Taanis hoiti suuroperatsiooniga ära Iraani luure katse tappa opositsiooniaktivist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Septembris suleti politseioperatsiooni tõttu Sundi väina sild.
Septembris suleti politseioperatsiooni tõttu Sundi väina sild. Foto: RITZAU SCANPIX / REUTERS / SCANPIX

Taani idaosas septembris läbi viidud ulatusliku politseioperatsiooni eesmärk oli nurjata Iraani luure katse tappa opositsiooniaktivist, teatas Taani luurejuht täna.

Luurejuht Finn Borch Andersen rääkis, et politsei otsis 28. septembril Rootsi numbrimärgiga varastatud autot ning seetõttu suleti mõneks ajaks ühendus Taani suurima saare Sjællandi ning Rootsi, Saksamaa ja ülejäänud Taani vahel. Hiljem selgus, et auto ei olnud juhtumiga seotud.

21. oktoobril peeti kinni Iraani päritolu Norra kodanik, keda kahtlustatakse Iraani luureagentuuri aitamises Taanis tegutsemiseks ja seotuses opositsiooniliikme tapmise kavandamisega, ütles Borch Andersen.

Kahtlusalune on 8. novembrini eeluurimisvangistuses, juhtumi lahendamiseks tehakse koostööd Rootsi ja Norra luurega. Kahtlusalune ei ole süüd omaks võtnud.

Teda oli nähtud pildistamas rühmituse ASMLA (Araabia Võitlus Ahwazi Vabastamise eest) liikmete elukohti Kopenhaagenist 60 kilomeetrit edelas Ringstedis.

Iraani võimud peavad rühmitust terroristlikuks ning süüdistavad seda 22. septembri rünnakus sõjaväeparaadile Ahvazis, milles hukkus vähemalt 25 inimest. ASMLA on rünnaku hukka mõistnud ja eitab seotust.

Pärast rünnakut kutsus Teheran välja Taani suursaadiku ja süüdistas Taani võime terrorirühmituse liikmetele peavarju andmises.

Taani peaminister Anders Samuelsen ütles täna Twitteris, et Taanis rünnakute kavandamine on täiesti lubamatu, ning lubas Iraani suhtes samme astuda ja arutada edasist tegevust ka Euroopa partneritega.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles