Pildid: Indias avati maailma suurim kuju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indias avati täna suure peo ja ilutulestikuga, kuid äärmiselt rangete turvameetmetega maailma suurim skulptuur - 182-meetrine iseseisvuskangelase Sardar Vallabhbhai Pateli kuju.

Kuju avas peaminister Narendra Modi. Kujust lendasid üle õhujõudude hävitajad ja helikopteritelt vallandus lillesadu, järgnes India lipu värvides ilutulestik.

«Täna on päev, mida India ajalugu jääb mäletama,» ütles Modi ning ülistas Sardar Pateli strateegilist mõtlemist, tänu millele killustunud riik pärast iseseisvumist 1947. aastal ühendati.

Ühtsusekuju on meie inseneritöö ja tehniliste oskuste sümbol, ütles peaminister.

Kuju asub Gujarati osariigi kauges sopis, kuid avamispäeval pandi seda valvama üle 5000 politseiniku.

Hiidprojekti ehitustööd kestsid ligi neli aastat ja 3500 töölise hulgas oli sadu hiinlasi.

Kohalike aktivistide sõnul peeti enne kuju avamist kinni 12 kogukonnaliidrit.

Narmada piirkonna kogukonnaühenduse juht Anand Mazgaonkar ütles, et erariides politseinikud viisid 12 inimest teisipäeva õhtul politsei peahoonesse.

Politsei eitab kinnipidamisi, kuid võimud otsustasid ilmselt, et riskida ei tasu, sest kogukonnaühendused on nõudnud protestidega kompensatsiooni maa eest, mis neilt 400 miljonit dollarit maksnud kuju püstitamiseks ära võeti.

22 ümberkaudse küla vanemad kirjutasid alla kirjale, milles nõuti, et Modi avatseremooniast eemale hoiaks.

Gujarati valitsuse teatel koliti kuju asukohast minema 185 perekonda, kellele maksti hüvitust ja anti 475 hektarit uut maad.

Sardar Patel on jäänud alates 1947. aastast India poliitikas domineerinud Nehru-Gandhi dünastia varju, kuid rahvuslasest Modi ja tema poolehoidjad on võtnud nõuks kangelase taas vääriliselt esile tõsta.

Kuju on kaks korda suurem kui New Yorgi Vabadussammas ning selle ehitamiseks kulus ligi 100 000 tonni terast ja betooni.

India võimud loodavad meelitada hiigelskulptuuriga Gujarati kõrvalisse piirkonda 15 000 külastajat päevas, ehkki asukoht on lähimast linnast Vadodorast 100 kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles