Ungari ja Venemaa andsid maailmale etenduse (2)

Szabolcs Panyi
, Direkt36 / Re:Baltica
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari ja Venemaa kujundasid aastatega erilise sõprussuhte, mida ei tahetud Salisbury närvimürgirünnakule jõuliselt reageerides rikkuda.
Ungari ja Venemaa kujundasid aastatega erilise sõprussuhte, mida ei tahetud Salisbury närvimürgirünnakule jõuliselt reageerides rikkuda. Foto: Artur Kuus

Kuivõrd Ungari valitsusel on Vladimir Putini juhitud Venemaaga viimastel aastatel lähedased suhted, võis Budapesti vastus Skripalide juhtumile paista üllatavalt karm. Kuid Ungari karmus ja Venemaa vastus sellele olid kõigest näilised.

Kevadel otsustas Viktor Orbáni valitsus pärast endise Vene topeltagendi Sergei Skripali mürgitamisjuhtumit saata solidaarsusest Suurbritanniaga Ungarist välja Venemaa diplomaadi. Ungari reaktsioon rabas neid, kes teadsid Budapesti headest suhetest Moskvaga. Kahe riigi liidrid kohtuvad vähemalt korra, vahel kaks korda aastas, allkirjastavad pikaajalisi gaasimüügilepinguid, räägivad Budapesti allmaaraudtee varustamisest Venemaa metroovagunitega ja uue tuumaelektrijaama ehitusest (12 miljardit maksva projekti sai endale Venemaa aatomienergia korporatsioon Rosatom).

Orbáni valitsus mitte üksnes ei hoidu Putini režiimi avalikult kritiseerimast, vaid neile lähedased meediaväljaanded kopeerivad ja levitavad Kremli-meelset juttu ning tsiteerivad väljaandeid RT (varem Russia Today) või Sputnik, mis mõlemad on Kremli propagandaaparaadi osa. Veelgi enam, alates Orbáni ametiaja algusest 2010. aastal pole Ungari saatnud välja ühtegi Venemaa diplomaati.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles