KOHALIK VAADE. Kas Bolsonaro kipub Brasiilia diktaatoriks?

Gregorio García Maestro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval toimus São Paulos rahvarohke meeleavaldus presidendiks valitud Jair Bolsionaro vastu. Paljud osalejad kandsid plakateid kirjaga «#MitteTema», mis sai paremäärmuslase vastaste hüüdlauseks juba valimiskampaania ajal.
Teisipäeval toimus São Paulos rahvarohke meeleavaldus presidendiks valitud Jair Bolsionaro vastu. Paljud osalejad kandsid plakateid kirjaga «#MitteTema», mis sai paremäärmuslase vastaste hüüdlauseks juba valimiskampaania ajal. Foto: Cris Faga/Zumapress.com/Scanpix

Äsja järgmiseks Brasiilia presidendiks valitud 63-aastane Jair Messias Bolsonaro kujutab endast ohtu demokraatiale, kinnitas tema poliitiline oponent, Töölispartei kandidaat Fernando Haddad kampaania ajal. Paljud brasiillased nõustuvad temaga.

a sugugi mitte ainult seetõttu, et Bolsonaro on endine armeekapten. Paremäärmusliku parlamendiliikmena on ta kinnitanud, et pooldab piinamist, ning ülistanud Brasiilias aastatel 1964–1985 valitsenud diktatuuri.

Juba esimestes intervjuudes pärast valimiste võitmist pühapäeval toonitas ta, et püüab lõdvendada karme tulirelvaseadusi. Bolsonaro usub, et kui inimestel on õigus relva kanda, kahandab see riigis lokkavat vägivalda.

«Sellest ei saa miski parem olla. Kui praegu oleks siin kolm või neli relvastatud inimest, oleksin veendunud, et ükski poolearuline ei saaks uksest sisse jalutada ja midagi halba teha,» kuulutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles