Briti minister ootab lahkumisleppe sündi ELiga enne 21. novembrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab.
Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab. Foto: Reuters/ScanPix

Briti Brexiti minister Dominic Raab ootab Euroopa Liiduga lahkumislepingus kokkuleppele jõudmist enne 21. novembrit. 

Raab ütles kirjas parlamendi EList lahkumise komisjonile, et annab neile tõendeid, «kui kokkulepe on valmis ja praegu näib sobiv olevat 21. november». 

«Lõpp on nüüd selgelt nähtav ja ehkki takistusi veel on, ei saa see nende vahelt läbi navigeerimine olla meie jaoks ületamatu,» kirjutas minister.

24. oktoobri kuupäeva kandev ministri kiri avaldati kolmapäeval. 

Raab ja peaminister Theresa May tähtsaim nõunik Brexiti küsimustes Olly Robbins on kutsutud 21. novembriks komisjonile aru andma. 

Brüssel ja London ei ole endiselt jõudnud kokkuleppele, kuidas hoida avatuna maismaapiiri Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel ning Briti peaminister Theresa May on öelnud, et see on lahkumiskõnelustel viimane järelejäänud «tüliõun». 

Reedel külastab Raab Põhja-Iirimaad «faktikogumisreisi» raames, mis sisaldavad kohtumisi kohalike firmade ja poliitikutele, ütles tema ministeeriumi ametnik AFP-le. 

Raabi eelkäija David Davis ütles telekanalile Sky News, et Briti parlament kiidab tulevase lahkumislepingu hääletusel tõenäoliselt heaks. «Hirm leppeta jäämise ees jääb minu arvates peale...ja lepe tuleb,» lausus ta. 

17. ja 18. oktoobril peetud ELi tippkohtumist nimetati Suurbritannia lahkumiskokkuleppe seisukohast otsustavaks, kuid see osutus pigem vaheetapiks.

Ummikusse jooksnud Iiri piiri probleemile lahendust ei leitud ning pooled tõdesid, et vaja on veel mõnd nädalat või mõnd kuud.

Pisut lootust näis pakkuvat ELilt tulnud ettepanek pikendada Brexiti-järgset üleminekuperioodi, aga selle vastu on otsustavalt Briti Brexiti-meelsete leer.

Suurbritannia lahkub EList järgmise aasta 29. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles