Mattis: USA sõdurite saatmine Mehhiko piirile pole valimistrikk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Ameerika migrandid liikumas Mehhiko-USA piiri poole.
Kesk-Ameerika migrandid liikumas Mehhiko-USA piiri poole. Foto: UESLEI MARCELINO / REUTERS/Scanpix

Ühendriikide kaitseminister James Mattis kaitses kolmapäeval otsust saata tuhandeid sõdureid USA-Mehhiko piirile, tõrjudes süüdistusi, et tegemist on valimiseelse «trikiga». 

«Toetus, mida me pakume sisejulgeolekuministrile on praktiline ja selle aluseks on tolli- ja piiripolitsei voliniku palvele,» sõnas Mattis Pentagonis pressikonverentsil. 

«Me ei tee siin ministeeriumis trikke,» lisas ta. 

USA valitsus on teatanud enam kui 5200 sõduri saatmisest Mehhiko piirile nädala lõpuks, kuid nende roll piirdub ilmselt toetavate tegevustega, sest sõjaväelastel on põhiseadusega keelatud viia Ühendriikides läbi õiguskaitseoperatsioone.

Piiril on juba piiri- ja tolliametnikele abiks üle 2000 rahvuskaardi liikme. Veel 2000 tegevsõjaväelast on valmis piirile saatmiseks. 

Kriitikute sõnul otsustas president sõdurid piirile saata poliitilise kasu eesmärgil. Mehhikos liigub USA piiri poole umbes 7000 Kesk-Ameerika migranti. 

6. novembril peetakse USA-s vahevalimised. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles