Kohus lubas Noriega Panamale välja anda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manuel Noriega
Manuel Noriega Foto: SCANPIX

Prantsuse apellatsioonikohus lubas täna Panama eksdiktaatori Manuel Noriega (77) Panamale välja anda.

Üle 20 aasta Ühendriikide vanglas karistust kandnud ja Prantsusmaal rahapesu eest seitsemaastase vanglakaristuse saanud Noriega on kodumaal süüdi mõistetud kolmes mõrvas, vahendas uudistevõrk AFP.

Noriega oli varasem Ühendriikide soosik, kes 1970. aastate alguses varustas Luure Keskagentuuri (CIA) infoga Kesk-Ameerika vasakpoolsete liikumiste kohta. Seetõttu aktsepteerisid Ühendriigid tema tegevust narkokaubanduses, kuid 80ndate lõpus otsustasid keerukast liitlasest vabaneda, süüdistades teda narkokaubanduses ja rahapesus.

1988. aastal esitas USA justiitsministeerium Noriegale tagaselja kaks narkokaubandusega seotud süüdistust. Ühendriigid tegid Noriegale ka pakkumise lahkuda Panamast ja elada pagenduses, vastutasuks lubati loobuda tema vastu esitatud kriminaalsüüdistustest. Surve avaldamiseks kehtestasid Ühendriigid Panamale majandussanktsioonid ning 1989. puheks kahe riigi vahel ka lühiajaline sõda.

Ameeriklastel õnnestus Vatikani saatkonda põgenenud Noriega tabada. Miami kohus süüdistas Noriegat koostöös Colombia kokaiinikartellidega, kes kasutasid seda Kesk-Ameerika riiki sillapeana uimastite toimetamisel Ühendriikidesse ning mõistis Noriega 1992. aastal uimastiveo, väljapressimise ja vandenõu eest 40 aastaks vangi.

Panama võimud süüdistavad Noriegat aga 1983-1989 toime pandud inimõigusterikkumises. Süüdimõistmise korral võidakse Noriegale määrata kuni 60-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles