Elevandiluuranniku laste tuleviku päästavad päikesepaneelidega koolikotid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amondji Anin Lucienne kasutab pimedas kodutöödeks lampi, mis on ühendatud tema koolikotil oleva päiksepaneeliga.
Amondji Anin Lucienne kasutab pimedas kodutöödeks lampi, mis on ühendatud tema koolikotil oleva päiksepaneeliga. Foto: Sia Kambou / AFP / Scanpix

Vaestes ja elektriühenduseta piirkondades elavad lapsed saavad õppida ja kodutöid teha tänu kohaliku mehe loodud päikesepaneelidega koolikottidele.

Allepilla külas elavad lapsed kõnnivad iga päev kooli ühtse grupina. Teekonna läbimine võtab aega terve tunni, samamoodi kõnnitakse pärastlõunal tagasi. Nende kahe tunni vältel muundavad laste seljakottidele paigaldatud päikesepaneelid valgusenergiat elektrienergiaks ja lapsed saavad õhtupimeduse saabudes kasutada valguse saamiseks päeval päikesepatareidesse kogutud energiat.

Elevandiluuranniku lapsed oma uute koolikottidega. 
Elevandiluuranniku lapsed oma uute koolikottidega. Foto: Sia Kambou / AFP / Scanpix

400 elanikuga külas puudub elekter ja tavaliselt on valgusallikates õlilambid ja -laternad ning patareitoitel tõrvikud, aga neid kasutavad sageli vanemad erinevate kodutööde tegemisel. Selles olukorras pole lastel sageli võimalust õhtupimeduses kodutöid teha.

«Ma ütlesin endale, et peame andma lastele valguse, et nad saaksid õppida. See pole normaalne, et maal elavad lapsed ei saa kodutöid teha,» ütles päikesepaneelidega koolikottide idee välja käinud kohalik arvutimüüja Evariste Akoumian, kes lõi seejärel oma ettevõtte nimega Solarpak. 

Akoumian loodab, et päikesepaneeliga koolikotid võimaldavad vaeste piirkondade lastel õppida ja seejärel tulevikus oma elujärge parandada. Seejuures kinnitab ta, et koolikotid kuuluvad lastele ja nende pakutavad valgust pole lubatud kasutada mitte millekski muuks peale õppimise. 

Päikesepaneeliga varustatud koolikott maksab ligikaudu 20 eurot, mis on paraku kohalike jaoks väga suur raha. Tavaliselt käivad sealsed lapsed koolis näiteks riidest riisikottidega või plastikkottidega, mistõttu toetas koolikottide soetamist kohalik heategevusühing. Nüüd müüb Solarpak kotte ka teistesse Aafrika riikidesse, aga isegi Saksamaale ja Prantsusmaale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles