Ida-Ukrainas tulistati alla raketisüsteemi märganud OSCE droon (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE vaatlusdroon Ukrainas.
OSCE vaatlusdroon Ukrainas. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / Scanpix

Ida-Ukrainas tulistati alla Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlusdroon, mis oli just märganud separatistide kontrollitaval territooriumil Vene piiri lähistel maa-õhk tüüpi raketisüsteemi.

Saksamaa ja Prantsusmaa teatasid eile, et Ukraina erivaatlusmissiooni kasutatud drooni lasid ilmselt alla Venemaa toel tegutsevad mässulised.

Saksa välisministeeriumi avaldatud teates kinnitasid kaks riiki, et suure lennuulatusega droon läks kaduma 27. oktoobri öösel.

«Ukraina erivaatlusmissiooni kogutud tõendid viitavad, et Venemaa ja nende toetatavad separatistid kannavad vastutust drooni sihtimise ja alla toomise eest, pimestades sellega missiooni selles konkreetses kohas,» seisab avalduses.

OSCE hinnangul ei saanud droon kaduda õnnetuse tõttu. «Enne side kadumist lendas mehitamata õhusõiduk stabiilselt umbes 7000 jala (2130 meetri) kõrgusel. Ilmastikuolud olid head ja taevas selge. Kõik salvestatud lennuparameetrid olid normaalsed ning mehitamata õhusõiduki kaamera oli jäädvustamas,» selgitas organisatsioon.

Saksamaa ja Prantsusmaa, kes on teinud Venemaa ja Ukrainaga koostööd nn Normandia formaadi raames, et lõpetada konflikti Ida-Ukrainas, nimetasid drooni all toomist selgeks vaatlusmissiooni reeglite rikkumiseks.

«See alla tulistamine on tõsine vahejuhtum, mis rikub selgelt Ukraina erimissiooni mandaati, mille on vastu võtnud OSCE riigid,» teatasid Saksamaa ja Prantsusmaa. «See märgib vastuvõetamatut kulminatsiooni jätkuvas sekkumises, hirmutamises ja piirangute seadmises tööle, mida teevad Ukraina erimissiooni vaatlejad, kes on rahvusvahelise kogukonna silmadeks ja kõrvadeks piirkonnas.»

Riigid lisasid, et kuigi OSCE droone on segatud viimastel nädalatel, on need siiski suutnud jälgida, kuidas mitmel puhul on Venemaalt tulnud konvoid sisenenud Ukraina territooriumile, kasutades selleks mitteametliku piiriületuskohta.

Kaduma läinud droon oli parasjagu jälgimas seitsmest veokist koosnevat konvoid Venemaa piiri lähistel, umbes 66 kilomeetri kaugusel Donetskist.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles