Briti politsei asus uurima leiboristide antisemiitlikke vihakuritegusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu 28. märtsil korraldasid juudi kogukonna esindajad Londonis meelevalduse antisemitismi vohamise vastu Tööparteis.
Tänavu 28. märtsil korraldasid juudi kogukonna esindajad Londonis meelevalduse antisemitismi vohamise vastu Tööparteis. Foto: TOLGA AKMEN / AFP / SCANPIX

Briti politsei teatas, et alustas pärast sisetoimiku saamist opositsioonilise Tööpartei väidetavate antisemiitlike kuritegude uurimist.

Oleme alustanud mõnede dokumentides leiduvate süüdistuste asjus kriminaaluurimist, ütles Londoni politsei avalduses.

Lekkinud dokumentide toimik anti Suurbritannia kõrgele politseiametnikule Cressida Dickile üle kahe kuu eest raadiojaamas LBC. Politseil tuli küsida nõu Inglismaa riigiprokuratuurilt, mis otsustab kriminaalsüüdistuse esitamise, kui juurdlus on lõpule jõudnud.

LBC-lt saadud toimikus on politsei teatel andmed 45 juhtumi kohta, mille hulgas on Tööpartei liikmete sotsiaalmeediapostitused.

«Me ei uuri Tööpartei tegemisi. Me soovime alati, et asutused, poliitilised parteid ja teised sarnased saaks tegeleda eneseregulatsiooniga,» selgitas Dick BBC raadiole. «Samas kui keegi annab meile materjali, mis nende hinnangul sisaldab kuritegu, on meil kohustus sellega tegeleda.»

Dick avaldas lootust, et asjas on võimalik selgust saada kiiresti.

Leiboristide liider Jeremy Corbyn ütles, et politsei ei ole nendega veel ühendust võtnud, kuid nad on valmis juurdlusega koostööd tegema.

Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images/Scanpix

Leiboristid on pistnud süüdistustega antisemitismis rinda juba aastaid, kuid viimastel kuudel on ilmnenud mitmeid juhtumeid, mis on olukorra muutnud kriitiliseks.

Tööpartei asejuht Tom Watson ütles BBC raadiole, et teade uurimise algatamises on läbinisti masendav, kuid kahjuks ei tule see talle üllatusena.

«Kui inimesed on pannud toime vihakuritegusid, siis nendega tuleb tegeleda kogu seaduse karmusega. Neile ei ole Tööparteis kohta,» lausus Watson.

«Kui sellest on mingit kasu, siis see vähemalt vaigistab selle väga väikse hulga inimesi, kes endiselt usuvad, et minu parteis ei eksisteeri antisemitismi,» nägi ta positiivsena võimalust lõpuks murega erakonna sees korralikult tegelema hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles