Tilluke tugipartei ähvardab kukutada Norra vähemusvalitsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra Kristliku Rahvapartei esimees Knut Arild Hareide kõnelemas oma erakonna fraktsiooni nõupidamisel tänavu märtsis.
Norra Kristliku Rahvapartei esimees Knut Arild Hareide kõnelemas oma erakonna fraktsiooni nõupidamisel tänavu märtsis. Foto: Joachim Dagenborg / REUTERS / Scanpix

Norra parempoolset vähemusvalitsust parlamendis toetav Kristlik Rahvapartei ähvardab vahetada poolt ning minna koalitsiooni vasakleeri kuuluvate Tööpartei ja Keskparteiga.

Kristlik Rahvapartei arutab täna küsimust erakorralisel kongressil ning erakonna esimees Knut Arild Hareide on lubanud tagasi astuda, kui partei ei toeta poolevahetust, kirjutas Norra ringhääling NRK.

Kuigi Kristlik Rahvapartei sai eelmistel valimistel vaid 4,2 protsenti häältest, sõltub valitsuse püsimine nende toetusest. Kui partei vahetaks poolt ja läheks vasakleeri, saavutaks see parlamendis enamuse ning peaminister Erna Solbergil ei jaguks enam piisavalt toetust, et suruda läbi tuleva aasta riigieelarvet.

Kristlik Rahvapartei ei kuulu Norra valitsusse, kuid toetab koos Liberaalse Parteiga konservatiivse Høyre ja Progressipartei vähemusvalitsust.

Kristlik Rahvapartei on aga poolevahetuse küsimuses sügavalt lõhestunud ning pole selge, kuidas erakonna kongress küsimuses otsustab.

99 delegaati 190st ütlesid enne kongressi, et toetavad praeguste liitlassuhete säilitamist.

NRK poliitikakommentaator Magnus Takvam selgitas Rootsi raadiole, et Knut Arild Hareide otsus opositsiooni poole üle mina on seotud tema konfliktidega Progressiparteiga.

«Tüli on osaliselt ideoloogiline, sest tema arvates on tegu paremäärmusliku parteiga, mis on sisserände suhtes kriitiline. Aga on ka olnud isikutevahelisi konflikte,» rääkis Takvam.

Arvamusküsitlustes on Kristliku Rahvapartei toetus kahanenud kolmele protsendile, mis võib samuti selgitada rahulolematust koostöö üle valitsusega, kirjutas uudisteagentuur TT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles