Nicaragua teadlane: populism võib hävitada aastakümnetepikkuse töö

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Jorge A. Huete-Pérez rääkis Nicaragua Teaduste Akadeemia kogemusest Tallinnas toimunud konverentsil, mis käsitles akadeemiate nõuandvat rolli infoühiskonnas. FOTO: Reti Kokk
Dr Jorge A. Huete-Pérez rääkis Nicaragua Teaduste Akadeemia kogemusest Tallinnas toimunud konverentsil, mis käsitles akadeemiate nõuandvat rolli infoühiskonnas. FOTO: Reti Kokk Foto: Reti Kokk

Nicaragua Teaduste Akadeemia asutajaliige professor Jorge A. Huete-Pérez sõnas intervjuus Postimehele, et suurest vahemaast hoolimata peaks Nicaraguas toimuv eestlastele korda minema: see tuletab meelde, et demokraatia on õhkõrn ja populism võib kergelt hävitada aastakümnete jooksul saavutatu.

Akadeemia peab olema otsekohene ja rääkima tõtt, aga sageli ei ole tõde mugav. Nicaragua agressiivse ja rõhuva valitsusega suhelda on tõesti keeruline, sest nad ei taha võtta arvesse enda omadele vastupidiseid seisukohti, ja tunnistan, et akadeemiasse suhtutakse vaenulikkusega.

Sellises olukorras on väga raske ja riskantne riigile nõuandeid pakkuda, mistõttu kõik ei ole valmis avalikult sõna võtma. Teisitimõtlejatele võib saada osaks ähvardamine, tagakiusamine või vahistamine; eriti selgeks on see saanud viimase poole aastaga. Aprillis puhkenud meeleavaldustes osalenuid tapetakse või vahistatakse süüdistatuna terrorismis, valituse käitumine on üle mõistuse jõuline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles