George Sorosest sai vandenõuteooriate kese (22)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros.
George Soros. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

USA miljardäri George Sorose ümber keerlevad vandenõuteooriad on Euroopa järel vallutamas ka Ameerika Ühendriike.

Kolm aastat tagasi süüdistas Ungari peaminister Viktor Orban miljardär George Sorost selles, et ta püüan riiki üle ujutada Lähis-Ida migrantidega. Viimastel nädalatel on sarnased süüdistused tõusetunud ka USAs, kirjutab Financial Times. Interneti vandenõuteoreetikud ning osa vabariiklastest poliitikuid süüdistab Sorost sellest, et ta rahastab migrantide karavane, mis liiguvad Kesk-Ameerikast USA piiri suunas.

«Ma ei tea kes, aga ma poleks üllatunud. Paljud inimesed ütlevad, et jah,» vastas president Donald Trumpilt küsimusele, kas Soros rahastab migrante. Soros eitab igasuguseid sidemeid.

Tihedus, millega sellised alusetud süüdistused kerkivad USAs, ilmestab, kui vastuoluliseks on migrantide teema, mis on Trumpi lemmik valimiskampaania teema, muutunud. Samuti näitab see, kuidas antisemitism ja vandenõuteooriad on laienenud äärealadelt poliitika peavoolu nii Euroopas kui ka USAs.

Kokkupõrge Sorose ja Orbani vahel eskaleerus 2015. aastal, mil Euroopat tabas migrantide laine Lähis-Idast. «Tema nimi on ilmselt tugevaim näide neist, kes toetavad kõike, mis nõrgestab rahvusriiki,» ütles Orban toona raadiointervjuus Sorost iseloomustades. «Aktivistid, kes toetavad migrante, muutuvad tahtmatult osaks rahvusvahelisest inimkaubandusest.»

Soros on igasugust seotust eitanud, kuid kirjutas 2016. aasta kolumnis, et Euroopa Liit suudaks vähendada illegaalset migratsiooni, kui tugevdatakse liidu välispiiri ja lubatakse, et võetakse vastu 300 000 pagulast. Sorose fondi esindaja Laura Silber ütles, et kui vandenõuteooriad on Sorosest esinenud tema jõukuse tõttu äärealadel alati, siis Ungari valitsuse kampaania on tõstnud selle uuele tasemele.

«Me oleme märganud, et piirid sellest, mis on lubatud, on liikunud keskele,» ütles ta ning tõi näiteks valimiskampaania, kus holokaustis ellujäänu nägu trükiti busside põrandatele ning inimesed käisid neist üle. Ungarit juhtiva Fideszi partei esindaja Gyorgy Schopflin lükkas aga ümber väiteid, et Sorose juudi päritolul oleks mingit pistmist tema kriitikaga. «Valitsus mõistis, et Sorose rahastatud mittetulundusühingud tegid kõik selleks, et teha Ungarist migrantide riik,» ütles Schopflin.

President Trump ja tema administratsioon on küll toetanud Sorose asutatud ülikooli võitlust Orbani valitsusega, kuid nii Trump kui ka paljud tema toetajad on demoniseerinud Sorost.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles