Saksa juudid soovivad moslemitele antisemitismist võõrutamise kursusi (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadel Berliini sünagoogi juures toimunud meeleavaldustel nõuti juutide kaitsmist ja islamiseerumise vastu võitlemist.
Kevadel Berliini sünagoogi juures toimunud meeleavaldustel nõuti juutide kaitsmist ja islamiseerumise vastu võitlemist. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix

Saksamaa juutide esindusorganisatsiooni sõnul oleks moslemitest sisserändajate võõrutamiseks antisemiitlikest vaadetest vaja erilisi koolitusi, et võidelda riigis üha enam leviva juudivaenulikkusega.

Ühenduse asepresident Abraham Lehrer ütles, et antisemitism võib muutuda üha suuremaks probleemiks, kui uued moslemitest immigrandid Saksamaale elama jäävad.

«Araabia riikidest pärit moslemitest immigrantidega seonduv antisemitismi probleem alles seisab meil ees. Paljud neist inimestest on mõjutatud nendest režiimidest, mille puhul oli antisemitism osa riigi aluspõhimõtetest ja mille retoorika sõnul puudub Juudiriigil õigus eksisteerimiseks,» ütles Lehrer.

«Kui need inimesed ei mõtle enam ainult töö ja elukoha leidmisele, hakkavad need seisukohad rohkem nende hoiakuid mõjutama ja nad hakkavad oma arvamust avatumalt väljendama. Selle stsenaariumi vältimiseks peame integratsioonikursusi muutma näiteks vastavalt inimese päritoluriigile,» lisas ta.

«Integratsioonikursustel on vaja lisatunde õpetamaks põhiväärtusi nagu demokraatia ja naiste kohtlemine meie ühiskonnas,» sõnas Lehrer. 

Samuti tõi organisatsiooni asepresident murekohana välja parempopulistliku partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) esiletõusu. Lehreri sõnul meenutab Saksamaa praegune sisekliima meeleolusid 1920. aastate lõpu Saksamaal, mil algas antisemitismi esiletõus.

«Me tunneme muret antisemitismi leviku pärast. Ma kohtan ikka kibestunud arusaama, et juudid domineerivad televisioonis, panganduses ja finantsmaailmas,» ütles Lehrer ja tõdes, et ametivõimud pole antisemitismi esiletõusule piisavalt tugevalt reageerinud. Seda iseloomustab näiteks valitsuse reaktsioon sel suvel endistes Ida-Saksamaa liidumaades aset leidnud parempoolsete protestimarssidele.

Lehrer tõdes, et AfD ei ole küll selgesõnaliselt antisemiitlik, aga siiski aitab kaasa juudivaenuliku suhtumise kujunemisele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles