Edetabel: maailma riigid järjestati sõjalise võimsuse järgi (31)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO ühisõppus Trident Juncture Norras.
NATO ühisõppus Trident Juncture Norras. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

Sõjaanalüüsi portaali Global Firepower uurijad reastasid 136 riiki selle põhjal, kui palju on igaühel neist sõjalist tulejõudu. 

Edetabeli tippu troonivad Ameerika Ühendriigid, viimasel kohal on merepiirita Bhutan. 

Eesti asub tabelis 108. kohal, Läti 105. ja Leedu 95. kohal. Teistest Eesti lähiriikidest asub kõrgeimal, 2. kohal Venemaa. Rootsi asub 31. ja Soome 59. kohal. Seejuures on Eesti võimekus eelmise aastaga võrreldes kasvanud. Nimelt oli Eesti 2017. aastal antud portaali andmetel 110. kohal.

Global Firepower kasutab riikide sõjalise võimekuse arvutamiseks keerulist valemit, mis võimaldab näiteks väiksematel, aga tehnoloogiliselt arenenud väikeriikides võistelda suuremate, aga vähemarenenud sõjavägedega.

Seejuures ei reastata riike üksnes relvade arvu põhjal, vaid vaadatakse ka relvastuse mitmekesisust. Samas tuumarelvade olemasolu tabeli koostajad arvesse ei võta.

Siiski arvestatakse riikide üldist arengutaset ja majanduslikku stabiilsust. NATO liikmesriikidele arvestatakse väike boonus teoreerilise võimaluse eest varustust jagada. 

Täielikku tabelit saad vaadata siit.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles