USA ja Hiina peavad julgeolekuläbirääkimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusaluste Spratly saarte piirkond.
Vaidlusaluste Spratly saarte piirkond. Foto: © Handout . / Reuters / REUTERS

USA ja Hiina peavad reedel kõrgetasemelisi diplomaatilisi ja julgeolekuläbirääkimisi, teatas esmaspäeval Ühendriikide välisministeerium.

USA välisminister Mike Pompeo ja kaitseminister Jim Mattis võtavad Washingtonis vastu oma Hiina ametikaaslased Yang Jiechi ja kindral Wei Fenghe.

Kõneluste eesmärgiks on muu hulgas normaliseerida kahe riigi julgeolekusidemeid pärast suhete pingestumist Lõuna-Hiina merega seoses. Kõne alla tuleb ka Hiina seisukoht keskmaa tuumajõudude lepingu INF osas. Peking pooldab lepingu kehtivuse jätkamist ja on vastu USA ettepanekule allkirjastada uus kolmepoolne leping, milles osaleks ka Hiina.

Mattis kohtus Weiga hiljuti Singapuris konverentsil. Ühendriikide ametnike sõnul on tunda, et sõjalised suhted võivad hakata stabiliseeruma.

USA ja Hiina suhteid on viimasel ajal pingestanud Hiina sammud Lõuna-Hiina mere militariseerimiseks ja Ühendriikide kaubandustariifid. Hiina on reageerinud USA imporditariifidele rea vastusammudega, tühistades muuhulgas USA sõjalaeva sadamakülastuse Hongkongis ja Hiina ja Ühendriikide mereväe juhtide kohtumise. Ära jäeti ka oktoobris toimuma pidanud julgeolekudialoog kaitseminister Mattise ja tema Hiina kolleegi vahel 

Hiina peab pea tervet Lõuna-Hiina merd endale kuuluvaks ja on ehitanud sinna tehissaari, mida on hiljem asunud militariseerima.

Osa merest nõudlevad endale ka Brunei, Malaisia, Filipiinid, Taiwan ja Vietnam. Rahvusvaheline mereõiguse tribunal otsustas 2016. aastal, et Hiina nõuetel puudub õiguslik alus.

Ühendriigid on lükanud Hiina territoriaalnõuded tagasi ja teatavad regulaarselt, et relvajõud "jätkavad lendamist, seilamist ja tegutsemist kõikjal, kus rahvusvaheline õigus lubab".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles