Vahemerel on tänavu saanud surma üle 2000 migrandi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahemerelt päästetud migrandid Malaga rannal Hispaanias.
Vahemerelt päästetud migrandid Malaga rannal Hispaanias. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix

Sel aastal on katsel Vahemerd ületada alates jaanuarist surma saanud üle 2000 Euroopasse pürginud migrandi, teatas teisipäeval ÜRO, lisades, et enam kui pooled neist olid teel Itaaliasse. 

«Käesoleval aastal Vahemerel elu jätnute arv ületas 2000 piiri pärast seda, kui sel nädalal leiti Hispaania ranniku lähedalt surnuna 17 inimest,» ütles ÜRO pagulasameti (UNCHR) pressiesindaja Charlie Yaxley.

Tema sõnul on sel aastal Euroopasse jõudnud umbes 105 000 migranti ja asüülitaotlejat ehk võrreldaval hulgal rändekriisi eelse ajaga enne 2014. aastat, kuid palju vähem kui viimastel aastatel. 

Kuid samas on surmajuhtumite arv sel aastal järsult tõusnud. 

«UNHCR on korduvalt ärgitanud sellele olukorrale kiiret lahendust leidma,» lisas kõneisik. «Vahemeri on aastaid olnud maailma eluohtlikem meretee põgenikele ja migrantidele. Kõigile peaks olema vastuvõetamatu, et see nii jätkub.» 

Rahvusvahelise Rändeorganisatsiooni (IOM) pressiesindaja Joel Millmani sõnul on tegemist viienda järjestikuse aastaga, kus Euroopasse saabuvate migrantide arv ületab 100 000 piiri. Kuid ta lisas, et varasematel aastatel ületati see piir palju varem. 

Mullu jõuti selleni juulis, nagu ka 2014. aastal. 2015. aastal jõuti 100 000 saabujani juunis ja 2016. aastal veebruaris.

Sel aastal oli migrantide ja põgenike peamiseks saabumiskohaks Hispaania, kuhu neid jõudis meritsi üle 49 000. Järgnesid Kreeka enam kui 27 200 ja Itaalia üle 22 160 inimesega. 

Samas hukkunutest üle poole ehk umbes 1260 inimest olid teel Itaaliasse, märkis IOM. 

UNCHRile teevad muret ka õiguslikud ja logistilised piirangud, mis on seatud vabaühendustele, kes soovivad Vahemerel otsingu- ja päästeoperatsioone läbi viia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles