Stoltenberg: rahu Afganistanis on tõenäolisem kui mitme aasta jooksul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani julgeolekujõud Kabuli tänaval.
Afganistani julgeolekujõud Kabuli tänaval. Foto: WAKIL KOHSAR/AFP

Võimalused saavutada Afganistanis rahu on praegu paremad kui mitmel viimasel aastal, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg teisipäeval Kabulis. 

Stoltenberg kõneles Afganistani pealinnas pärast Talibani rünnakut riigi lääneosas, milles ametnike sõnul hukkus üle 20 sõduri. Veel 20 valitsusväelast jäi rünnakus Farah' provintsis kadunuks, märkis provintsi nõukogu ametnik Dadullah Qaneh AFP-le. 

Talibani teatel võeti viis sõdurit vangi. 

«Potentsiaal saavutada rahu on hetkel parem kui mitmel viimasel aastal,» ütles Stoltenberg ühisel pressikonverentsil Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga. 

NATO peasekretäri sõnul on olukord riigis siiski «jätkuvalt tõsine». 

«Taliban peab aru saama, et võitluse jätkamine on mõttetu ja kontraproduktiivne,» ütles Stoltenberg. «Me vajame Afganistani loodud ja juhitud rahuprotsessi ning see peab hõlmama kõiki,» sõnas Stoltenberg. 

NATO lahingmissioon Afganistanis sai läbi 2014. aasta lõpus. Hetkel on alliansil riigis umbes 16 000 sõdurit, neist enamik  ameeriklased. Praeguse missiooni Resolute Support eesmärk on õpetada välja ja toetada kohalikke valitsusvägesid. 

Taliban on sel aastal korraldanud katkematult rünnakuid Afganistani politsei ja sõjaväe vastu, kuid on samas ilmutanud valmisolekut pidada kõnelusi USA-ga Kataris. 

NATO missiooni teatel oli tänavune suvi ohvrite arvu poolest Afganistani valitsusvägede jaoks läbi aegade rängeim. 

9. novembril toimuvad Moskvas rahvusvahelised kõnelused Afganistani üle. Moskva teatel on Afganistani president Ashraf Ghani ja Taliban nõustunud saatma kohale oma delegatsioonid. Talibani esindaja Zabiullah Mujahid ütles, et liikumine alles kaalub osalemist. 

Moskva on kutsunud kõnelustele ka USA, India, Iraani, Hiina, Pakistani ja viie endise Kesk-Aasia liiduvabariigi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles