Süürias hukkus kuus Wagneri palgasõdurit (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvägede liikmed Deir Ezzori piirkonnas.
Süüria valitsusvägede liikmed Deir Ezzori piirkonnas. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Damaskuse ja Deiz Ezzori vahelise maantee ääres asuvas Süüria kriminaalpolitsei endises hoones toimus pühapäeval plahvatus, milles hukkus 11 inimest.

Hukkunute hulgas oli viie Süüria valitusväelase kõrval ka kuus Wagneri palgasõdurit, sellest teatas väljaande Novaja Gazeta korrespondent Süürias.

Wagneri grupp on Putini kokaks nimetatud oligarh Jevgeni Prigožini juhitav eraarmee, mis on seotud erinevate konfliktidega üle maailma.

Novaja Gazeta korrespondendi sõnul paikneb endises kriminaalpolitsei hoones Süüria valitsusvägede üksus ning süürlaste kõrval viibivad seal ka Venemaa «sõjalised nõunikud» ehk Wagneri grupi palgasõdurid. Ajaleht saatis Vene kodanike hukkumise osas päringu Venemaa välisministeeriumile, kuid vastust sellele ei saadud. Tasub märkida, et Venemaa on eitanud palgasõdurite viibimist Süürias.

Kurikuulus Wagneri grupp sattus tähelepanu keskmesse sel aastal, mil eraarmee võitlejate poolt toetatud Süüria valitsusväed üritasid vallutada Deir Ezzori lähedal asuvat naftavälja, rünnates teiste hulgas ka USA sõjalisi nõunikke. Vale sihtmärgi valinud üksus sattus USA õhurünnaku alla ning kandis suuri kaotusi.

Wagnerlaste tegevust on märgatud ka Ida-Ukrainas ja Kesk-Aafrika Vabariigis, kus mõrvati kolm Wagneri grupi tegevust uurinud Vene ajakirjanikku. Salapärastel põhjustel kukkus aprillis Jekaterinburgis oma korteri rõdult alla ja suri ajakirjanik Maksim Borodin, kes sama teemat kajastas. 

Kreml on erinevates konfliktitsoonides korduvalt palgasõdureid kasutanud ja sealjuures ise valetanud, et Venemaa pole operatsioonidega üldse seotud. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles