FSB juht: ISIS ja Al-Qaeda on ühinemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe terroristid 2014. aastal Raqqas.
ISISe terroristid 2014. aastal Raqqas. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) direktor Aleksandr Bortnikov teatas, et Vene eriteenistused peavad väga võimalikuks terroriühenduste Islamiriik (ISIS) ja Al-Qaeda sulandumist.

«Peame rahvusvaheliste terroriühenduste Al-Qaeda ja Islamiriik võimaluste ühendamist väga tõsiseks, paljude halbade tagajärgedega ohuks. On hulk märke, mis osutavad nende võimalikule lähenemisele,» ütles Bortnikov täna FSB välispartnerasutuste juhtide XVII nõupidamisel.

Aleksandr Bortnikov.
Aleksandr Bortnikov. Foto: YURI KOCHETKOV / AFP / Scanpix

Tema sõnutsi liiguvad terroristid organisatsioonide omavahelistele kokkupõrgetele vaatamata ühest struktuurist teise, lähtudes omakasust, muutustest lahinguväljal ja muudest põhjustest.

«Hulgal juhtudel kasutavad Al-Qaeda ja Islamiriigiga seotud struktuurid samu relvastuse ja raha saamise allikaid ja kanaleid. Esmajoones on need seadusvastased relvaturud ja värbajate teenused,» ütles julgeolekujuht.

Ta lisas, et terroriühenduste liitumine toimub ka teaberuumis, kus käib värbamine ja äärmusliku islami õpetuse levitamine. «Nagu näete, tuleb protsesse ülitähelepanelikult seirata, et mitte lubada nende struktuuride lõimumist.»

Vene julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev lisas omalt poolt, et terroristid on minemas üle tegevuse piirkondlikel osakondadel rajanevale võrgustikumudelile ja see võib anda ISISele tõuke Al-Qaedaga taasühinemiseks. 

Sekretär rõhutas, et selline liit on suur oht rahvusvahelisele julgeolekule, sest mõlemad rühmitused suudavad siis tõhusamalt hallata oma piirkondlike osakondade ja seotud struktuuride tegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles