Pompeo lükkas kõnelused Põhja-Koreaga edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Yong-chol (vasakul) ja Mike Pompeo.
Kim Yong-chol (vasakul) ja Mike Pompeo. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

USA välisminister Mike Pompeo on loobunud plaanist kohtuda sel nädalal kõrgete Põhja-Korea ametnikega, sealhulgas ühega riigi liidri Kim Jong-uni tähtsamatest nõunikest, teatas välisministeerium. 

«Pompeo kohtumised Kim Yong-choli ja teiste kõrgete ametiisikutega, mis pidid aset leidma neljapäeval New Yorgis, toimuvad nüüd hiljem,» seisis ministeeriumi avalduses. «Me naaseme selle juurde, kui meie mõlema ajakava võimaldab,» lisas ministeerium.

Päev varem olid ametiisikud öelnud, et Pompeo ja üks Põhja-Korea liidri lähemaid abisid Kim Yong-chol arutavad edusamme tuumarelvitustamisel pärast suvist ajaloolist tippkohtumist. 

Kuigi president Donald Trump on maininud hea sõnaga juunis Singapuris peetud kohtumist Kim Jong-uniga, on tema administratsioon ajanud Pyongyangi närvi sanktsioonirežiimi säilitamisega. 

Põhja-Korea kuulutas eelmisel nädalal, et kaalub tõsiselt tuumaprogrammi taasalustamist, kui sanktsioone ei tühistata. «Suhete parandamine ja sanktsioonid ei sobi kokku,» vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA välisministeeriumi avaldust.

Pompeo ütles pühapäeval Fox Newsile, et Põhja-Korea nõudmised talle muret ei tee ning et majandusleevendust ei tule enne, kui oleme saavutanud lõppeesmärgi. Teatades kohtumisest Kim Yong-choliga märkis Pompeo, et ootab sellelt tõsiseid edusamme, sealhulgas aluse loomist teiseks Trumpi ja Kim Jong-uni tippkohtumiseks. 

Kindral Kim Yong-chol on endine luurejuht ja Põhja-Korea liidri parem käsi. Ta käis mais New Yorgis ja pidas Pompeoga kõnelusi, olles kahekümneaastase vaheaja järel kõrgeim Ühendriike külastanud Põhja-Korea ametiisik.

Souli Põhja-Korea uuringute ülikooli professor Yang Moo-jin leiab, et kohtumiste edasilükkamine on halb märk. «See viimasel hetkel edasilükkamisest teatamine ei ole hea märk, sest see näitab, et läbirääkimised ei edene piisavalt hästi, et kavandatud kohtumine teoks teha,» ütles ta.

Pompeo on käinud sel aastal neli korda Põhja-Koreas tuumadesarmeerimise üle kõnelusi pidamas.

Trump püüab pärast Singapuri tippkohtumist näidata protsessi Põhja-Koreaga erakordse diplomaatilise saavutusena ja ootab juba kannatamatult uut kohtumist Kimiga, et kuulutada 1950.-53. aasta Korea sõda ametlikult lõppenuks.

Kriitikud USA-s väidavad, et Põhja-Korea ei ole teinud veel ühtki konkreetset järeleandmist ja lükanud tagasi Ühendriikide nõude, mis nende silmis tähendaks ühepoolset desarmeerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles