Porošenko: Vene õigeusu kirikul ei ole Ukrainas midagi teha (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko (vasakul) ja Ukraina õigeusu kiriku patriarh Filaret.
Ukraina president Petro Porošenko (vasakul) ja Ukraina õigeusu kiriku patriarh Filaret. Foto: Mikhail Palinchak / Sputnik/Scanpix

Ukraina president Petro Porošenko ütles täna, et Vene õigeusu kirikul ei ole Ukrainas kohta ning avaldas lootust, et Ukraina kirik saab juba pea autokefaalseks.

Täna Kiievis konverentsil «Hübriidkümnendi õppetunnid» tõi Porošenko välja Vene presidendi Vladimir Putini väidetavad sõnad, et Venemaa seisab kahel sambal - õigeusu kirikul ja tuumarelval.

«Kas see on normaalne, et Kremlis kutsutakse Putini eesistumisel kiirkorras kokku Venemaa julgeolekunõukogu ainsa päevakorrapunktiga - kuidas kaitsta Vene õigeusu kirikut Ukrainas?» küsis Ukraina president ja vastas ise: «Kallid inimesed, teil ei ole siin midagi teha. Ei ole midagi teha teie kirikul, ei ole midagi teha teie relvajõududel, midagi teha teie relvadel. Koju, Venemaale!»

Porošenko avaldas ühtlasi lootust, et Konstantinoopoli patriarh Bartholomeos ei hakka venitama Ukrainas ühendava kirikukogu korraldamisega, et luua seal ühtne kohalik õigeusu kirik, mis saaks Konstantinoopoli patriarhaadi iseseisvusakti ehk tomose.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles