Konservatiivide mõttekoja juht: natsionalistlik internatsionaal on võimatu (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riikide vahel, kellel on ühine piir, valus ajalugu, mida tõlgendatakse erinevalt, ei moodusta natsionalistlikud valitsused kunagi ühtset rinnet, sest nad sattuvad kohe automaatselt konflikti, leiab Martensi keskuse juht Roland Freudenstein.
Riikide vahel, kellel on ühine piir, valus ajalugu, mida tõlgendatakse erinevalt, ei moodusta natsionalistlikud valitsused kunagi ühtset rinnet, sest nad sattuvad kohe automaatselt konflikti, leiab Martensi keskuse juht Roland Freudenstein. Foto: Evelyn Kaldoja

Poola välisministri soov, et Angela Merkel jääks Saksa liidukantsleriks võimalikult kauaks, näitab, et eri maade marurahvuslased ei saaks tegelikult omavahel hakkama, ütleb konservatiivseid parteisid ühendava Euroopa Rahvaparteiga (EPP) seotud mõttekoja Martensi keskus sakslasest juht Roland Freudenstein.

Kas te nägite ette Angela Merkeli teadet, et pärast praeguse ametiaja lõppu teeb ta lõpparve ega kandideeri uuesti Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) juhiks?

Ei. Isegi talle lähedased inimesed ei näinud seda ette. See oli tõeline üllatus.

Merkel ilmselt valmistus selleks terve suve ja langetas otsuse pärast Hesseni piirkondlikke valimisi.

On mitu head ajaleheartiklit, kuidas ta otsuseks valmistus, kuidas see tema lähikondlastele üllatusena tuli ja kuidas Friedrich Merz – Merkeli «kroonprintsessi» (viide Annegret Kramp-Karrenbauerile, keda Merkel sooviks näha oma ametijärglasena – toim) võistleja – valmistas end suvel ette sellele kohale kandideerimiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles