USA on valmis Sudaani terrorinimekirjast eemaldama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir vestlemas Lõuna-Sudaani presidendi Salva Kiiriga.
Sudaani president Omar Hassan al-Bashir vestlemas Lõuna-Sudaani presidendi Salva Kiiriga. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / REUTERS

USA välisministeerium teatas kolmapäeval, et Ühendriigid on valmis Sudaani eemaldamiseks terrorismi rahastavate riikide mustast nimekirjast, kui reformid jätkuvad.

USA välisministeerium kutsus Sudaani tõhustama muu hulgas terrorismivastast koostööd ja parandama inimõiguste olukorda riigis.

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon lõpeas eelmisel aastal aastakümned kehtinud sanktsioonid Sudaanile, kuid investeeringud riiki on endiselt blokeeritud seoses musta nimekirjaga.

USA asevälisminister John Sullivan vestles kolmapäeval kõnealuse teema üle Sudaani välisministri  Al-Dierdiry Ahmediga.

"USA tervitas Sudaani võimude pühendumist edusammudele võtmevaldkondades," kirjutati Ühendriikide välisministeeriumi teadaandes.

Sudaani välisminister kutsus oktoobris üles täitma kokkulepet kodusõja lõpetamiseks naaberriigis Lõuna-Sudaanis ja kannustas ÜRO Julgeolekunõukogu kiiresti kahekordistama leppe täitmist jälgivate regionaaljõudude arvu.

Minister ütles, et regiooni liidrid kutsuvad kahekordistama Lõuna-Sudaanis tegutsevaid rahvusvahelisi kaitsejõude praeguselt 4000 sõdurilt 8000-le. Missioonil osalevad Sudaani, Uganda, Djibouti ja Somaalia üksused.

Ahmed tõstis esile ka "tõelise muutuse" Sudaani ja Lõuna-Sudaani suhetes, sealhulgas võimaluse lahendada Abyei piirivaidlus ning konfliktid Sudaani Lõuna-Kordofani ja Sinise Niiluse osariigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles