Video: USA katsetas mandritevahelist ballistilist raketti (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minuteman III ballistiline rakett.
Minuteman III ballistiline rakett. Foto: U.S. Air Force/SIPA / SCANPIX

USA õhuvägi tulistas Californias asuvast Vandenbergi õhuväebaasist välja mandritevahelise ballistilise raketi Minuteman III, mis tabas treeningsihtmärki Vaikses ookeanis.

Ilma tuumalõhkepeata rakett tulistati välja sealse aja järgi teisipäeval kell 23.01. Eesmärgiks oli süsteemi täpsuse ja vastupidavuse katsetamine. Rõhutati, et katsetus polnud ajendatud ühestki teisest praegusel hetkel maailmas toimuvast sündmusest.

Õhuväe teatel tabas rakett sihtmärki, kuid detaile ei olnud võimalik avaldada. USA õhuvägi katsetab Minuteman ballistilisi rakette neid California osariigist Vaikses ookeanis asuvate sihtmärkide pihta tulistades. Juulis tuli üks rakett Vaikse ookeani kohal hävitada, sest õhus tekkis täpsustamata rike.   

Mandritevaheline ballistiline rakett on juhitav ballistiline rakett, mille lennukaugus on vähemalt 5500 kilomeetrit. Mõeldud on see vastase sihtmärkide hävitamiseks tuumalaengutega.

Boeingi poolt toodetud Minuteman III raketi ühiku hind on 7 miljonit USA dollarit. Pea 35 000 kilogrammi kaaluvad ja 18,2-meetrised raketid on teenistuses alates 1970. aastast. Nime said need Ameerika iseseisvussõja ajal tegutsenud partisanide järgi, keda nimetati Minutimeesteks. Legendi kohaselt olid partisanid võimelised käsu korral tegutsema ühe minuti jooksul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles