Varssavi linnapea keelas paremäärmuslaste marsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta marsil läks käiku pürotehnika ja karjuti solvavaid loosungeid.
Eelmise aasta marsil läks käiku pürotehnika ja karjuti solvavaid loosungeid. Foto: Janek Skarzynski / AFP / Scanpix

Varssavi linnapea keelas Poola 100. aastapäevaks planeeritud marsi vaid mõni päev enne selle toimumist. Probleemiks see, et patriootide kõrval on üritus tihedalt seotud paremäärmuslastega. 

Linnapea Hanna Gronkiewicz-Waltz ütles, et turvalisus peab olema seatud esikohale ning pealinn on ajaloos liiga palju pidanud kannatama agressiivset natsionalismi, pidades sellega silmas natsi-Saksamaa okupatsiooni. Tema sõnul paluti valitsuselt marsi turvaliseks korraldamiseks abi, aga abipalvele ei vastatud. Linnapea hinnangul tähendab politseinike streik, et turvalisuse tagamisega tekiks probleeme.

Hanna Gronkiewicz-Waltz.
Hanna Gronkiewicz-Waltz. Foto: ANDREW COWIE / AFP/Scanpix

Lisaks tegi Gronkiewicz-Waltzi murelikuks see, et eelmise aasta marsil vandaalitsenud ja seadust rikkunud isikutele pole süüdistusi esitatud.

Eelmise aasta marsist võttis osa 60 000 inimest, muu hulgas karjuti loosungeid nagu «Puhas Poola, valge Poola!». Hoolimata keelust on mõned korraldajad lubanud ürituse ikkagi teoks teha. Linnapea otsus on võimalik 24 tunni jooksul kohtus vaidlustada.

Kuigi üritus on populaarne paljude patriootlike poolakate seas, on selle korraldajate hulgas ka paremäärmuslik rühmitus ONR. Viimastel aastatel on osalenud rohkem kui 50 000 inimest, pühapäevaks planeeritud marss pidi olema veelgi suurem.

Marss eelmisel aastal.
Marss eelmisel aastal. Foto: Czarek Sokolowski / AP / Scanpix

Poola lippude kõrval kasutati eelmisel aastal tänavatel ka suitsupomme. Karjuti rassistlikke ja antisemiitlikke loosungeid ning tänavatele toodi solvava sisuga plakatid. Mõned osalejatest olid paremäärmuslastest agitaatorid teistest riikidest, näiteks osales Briti paremäärmuslaste ninamees Tommy Robinson ja itaallane Roberto Fiore. 

Äärmuslastest meeleavaldajad olid oma näod katnud, loopisid suitsupomme, kasutasid muud pürotehnikat ning tõid tänavatele natsisümbolid. Ühe eelmise aasta osaleja sõnul oli umbes 70 protsenti rahvast kokku tulnud selleks, et mälestada Poola eest langenuid, aga umbes 30 protsenti osalenutest karjus fašistlikke loosungeid.  

Eelmisel kuul mainiti Poola marssi Euroopa Parlamendi resolutsioonis, kus kutsuti üles keelustama neofašistide ja neonatside rühmitusi.

President Andrzej Duda ja peaminister Mateusz Morawiecki ütlesid algselt, et osalevad ka ise Poola 100. aastapäeva marsil, kuid otsustasid lõpuks seda mitte teha, sest korraldajad ei suuda tagada seda, et tänavatele ei toodaks rassistliku sisuga plakateid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles