Austraalia võitleb Hiina mõjuvõimuga Vaikse ookeani piirkonnas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Scott Morrison (keskel) kohtumas Austraalia sõduritega.
Austraalia peaminister Scott Morrison (keskel) kohtumas Austraalia sõduritega. Foto: MICHAEL CHAMBERS / EPA / Scanpix

Austraalia peaminister avalikustas täna kava suurendada investeeringuid taristuprojektidesse Vaikse ookeani saareriikides. 

Samuti teatas peaminister Scott Morrisson plaanidest tihedamaks sõjaliseks ja diplomaatiliseks läbikäimiseks nende riikidega ajal, mil Hiina suurendab regioonis oma mõjuvõimu. 

«Minu valitsus asetab Vaikse ookeani (regiooni) sinna, kus on selle koht - Austraalia strateegiliste plaanide, välispoliitika, isiklike sidemete, seda valitsuse kõige kõrgematel tasemetel, keskmesse,» ütles Morrison kõnes. 

Kahe miljardi Austraalia dollari suurune Vaikse ookeani taristuprojektide rahastamise programm pakub rahaeraldisi ja pikaajalisi laene investeeringuteks telekommunikatsiooni, energeetika, transpordi ja veetaristu valdkondades, ütles Austraalia valitsusjuht. 

Veel miljard Austraalia dollarit süstitakse Austraalia ekspordikrediidiagentuuri Export Finance and Insurance Corp., millele tagatakse ka suurem paindlikkus toetada Austraaliale kasulikke investeeringuid regioonis. 

Vaikse ookeani regiooni on tarvis kuni 2030. aastani investeerida umbes 3,1 miljardit dollarit aastas, ütles Morrisson. «See on meie huvides ja seetõttu tuleb meil seda teha,» lisas ta. 

Austraalia kaitsevägi hakkab ka regioonis viima läbi treeningmissioone, et õpetada kohalikke vägesid välja humanitaar-, rahuvalve ja lahingoperatsioonideks. 

Austraalial saavad olema ka diplomaadid kõigis Vaikse ookeani saarte foorumi (PIF) 18 liikmesriigis. 

Hiina on toetanud rohkem kui kümne aasta jooksul saareriike regioonis umbes kahe miljardi dollari ulatuses finantsabi ja investeeringutega, teatas varem Sydneys asuv Lowy Instituut. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles