Hispaanias arreteeriti peaministrit tappa ähvardanud mees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez. Foto: BALLESTEROS / EPA / SCANPIX

Hispaania politsei teatas täna, et arreteeris septembris mehe, kes ähvardas tappa peaminister Pedro Sáncheze. 

Tapmist väidetavalt plaaninud mees on 63-aastane ning temalt leiti suur kogus relvi, muuhulgas snaipripüss, vahendas Hispaania meedia. 

Mees oli valitsusjuhi peale vihane endise diktaatori Francisco Franco säilmete ümbermatmise plaani tõttu. 

Kahtlustatav vahistati Kirde-Hispaanias Terrassa linnas, teatas Kataloonia regionaalpolitsei Mossos d'Esquadra avalduses. «Arreteeritu, kel oli kodus relvaladu, on vanglas,» lisas regionaalpolitsei. 

Kataloonia kõrgema kohtu teatel kahtlustatakse teda relvastatud rünnaku kavandamises võimude vastu. Kohus kahtlusaluse nime ei avalikustanud. 

Meest süüdistatakse veel tõsiste ähvarduste tegemises ning ebaseaduslikus relvade ja lõhkekehade omamises, samuti ühes vihakuriteos. 

Eakas mees esines ähvardustega internetis ja ta arreteeriti septembri keskpaigas, ütles kohtu esindaja, kelle sõnul puudus mehel ka relvaluba. 

Hispaania parlament kiitis septembris heaks valitsuse määruse, mis lubab diktaator Francisco Franco säilmed üles kaevata.

Kindral Franco valitses Hispaaniat alates 1939. aastast, mi lõppes Hispaania kodusõda, kuni oma surmani 1975. aastal. Ta maeti Madridist 50 kilomeetri kaugusele mäenõlva ehitatud kirikusse, mis rajati aastatel 1940–1959 osalt poliitvangide sunnitööga.

Monument sisaldab ka 37 000 kodusõja mõlemal poolel langenu säilmeid.

Valitsus on vihjanud, et Franco säilmed võidakse üles kaevata juba enne aasta lõppu. Franco perekond on raevukalt selle vastu ning otsust ei toeta sugugi kogu Hispaania ühiskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles