USA teatas uute sanktsioonide kehtestamisest Venemaale (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Krimmi sillale.
Vaade Krimmi sillale. Foto: Valery Matytsin / Valery Matytsin/TASS

USA teatas eile uute sanktsioonide kehtestamisest Venemaale, mis puudutavad kolme Ukrainaga seotud isikut ning üheksat ettevõtet ja organisatsiooni.

Sanktsioonide aluseks on Venemaa sekkumine Ukrainas ja Krimmi annekteerimine.

«Meie sanktsioonid on selge meeldetuletus pingutustest suunal, et investeerimis- ja majandussuhete normaliseerimist Krimmis tegutsejatega ei kavatseta sallida ja see langeb USA ja Euroopa Liidu sanktsioonide alla,» ütles aserahandusminister terrorismi ja finantsluure alal Sigal Mandelker.

Uute sanktsioonide nimekirjas on muu hulgas Venemaa endine raketi- ja suurtükiväeülem Vladimir Zaritski, kes arendab Krimmis hotelliprojekte. Zaritski firma ostis Krimmis kolm hotelli, mis varem kuulusid Ukraina riigile.

Veel kaks isikut langesid sanktsioonide alla inimõiguste rikkumiste eest, mis on seotud Venemaa rolliga Ukrainas.

Ettevõtetest on nimekirjas näiteks Jaltas luksushotelli avanud Mriya Resort & Spa, mida peetakse peamiseks Venemaa huvides investeerimisvõimaluste vahendajaks Krimmis.

Vene föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimees Konstantin Kossatšov ütles eile, et Venemaa vastab USA ebasõbralikele diplomaatilistele sammudele alati sümmeetriliselt.

USA teatas teisipäeval ühtlasi, et valmistab Suurbritannias korraldatud närvimürgirünnaku tõttu ette järjekordset Venemaa-vastaste sanktsioonide paketti. Välisministeerium teavitas kongressi, et Venemaa ei ole asunud täitma Ühendriikide seadust, millega püüeldakse keemia- ja biorelvade kaotamise poole.

Kremli esindaja tõdes üleeile, et ei näe uute USA sanktsioonide olukorras väljavaateid Venemaa ja Ühendriikide suhete peatseks paranemiseks.

President Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov maalis kahe riigi suhetest üsna troostitu pildi: «Silmapiiril ei terendu roosilisi väljavaateid Vene-USA suhete normaliseerumiseks.»

«Aga see ei tähenda, et me ei püüdleks dialoogi poole, et me ei tahaks dialoogi, sest meil on palju probleeme,» lisas ta relvastuskontrollile ja veel mitmele päevakorda tõusnud teemale viidates.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles