Kongo DV armee teatas 17 mässulise tapmisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo DV sõjaväelased Kasai regioonis.
Kongo DV sõjaväelased Kasai regioonis. Foto: JUNIOR D. KANNAH / AFP

Kongo Demokraatliku Vabariigi armee teatas neljapäeval, et tappis Kasai regioonis korraldatud varitsuse käigus 17 mässulist.

Kohaliku politseikapteni Desire Bidwaya andmetel võeti rünnaku käigus ühtlasi mitmeid vange, keda hoitakse sõjaväe regionaalpeakorteris, et nad hiljem provintsipealinna Kanangasse toimetada.

"Armee konfiskeeris automaatrelvi ja haavlipüsse," lisas kapten.

Regioonis lahvatas vägivald 2016. aasta augustis, kui kohalik hõimuvanem Kamwina Nsapu tapeti julgeolekujõudude poolt. Nsapu oli tuntud ägeda president Joseph Kabila vastasena.

Kohaliku hõimuvanema Tshibangu Mwela sõnul kogunesid umbes 60 omakaitserühmituse võitlejat Minshanga metsas koos oma liidri Kawai Dewayoga, kui armee neid ootamatult ründas.

"Me korjasime täna kokku 17 surnukeha," kinnitas Mwela.

ÜRO uurijad süüdistasid suvel Kongo Demokraatliku Vabariigi julgeolekujõude ja mässuliste võitlejaid inimsusevastaste ja sõjakuritegude toimepanemises Kasai provintsis.

"Mõned kaitse- ja julgeolekujõudude, (valitsusmeelse) Bana Mura võitlejate ning (mässuliste) Kamwina Nsapu võitlejate rikkumised olid inimsusevastased kuriteod ja sõjakuriteod," ütlesid uurijad.

Kongo DV heitleb konfliktidega riigi idaosas, kus relvarühmitused tegutsevad aktiivselt Uganda, Rwanda, Burundi ja Tansaaniaga piirnevates Põhja- ja Lõuna-Kivu provintsides, ning keskprovintsis Kasais pärast president Kabila vastu mässanud hõimupealik Kamwina Nsapu tapmist 2016. aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles