Tansaania võimud peavad geidele nõiajahti (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sansibari saar võlub imeilusate randadega, aga paradiisi varjutab homovaenulikkus.
Sansibari saar võlub imeilusate randadega, aga paradiisi varjutab homovaenulikkus. Foto: GULSHAN KHAN / AFP / SCANPIX

Tansaaniale kuuluval Sansibari saarel ootab homoseksuaalsuses kahtlustatavaid mehi pärakukontroll, mida vahistatud nimetavad piinamiseks.

Tansaanias vahistati kokku kümme meest, kes sõitsid paradiisisaarele pidulikuks abielutseremooniaks samasoolise partneriga. Paraku ootas neid ees kinnipidamine ja täna ähvardab neid sunniviisiline pärakukontroll, teatasid aktivistid väljaandele Guardian.

Ametlikult soovitakse selle protseduuriga koguda tõendeid homoseksuaalse tegevuse kohta, aga aktivistide sõnul on selle peamine eesmärk häbistada ja haiget teha.

ÜRO Piinamisvastane Komitee ütles, et sellised läbivaatlused ei ole meditsiiniliselt õigustatud ja aktivistide sõnul rikub selline tegevus rahvusvahelist õigust.

Mehed vahistati laupäeval Pongwe Beach kuurordis toimunud peol. Kinnipidamised järgnesid kohaliku ametniku Paul Makonda üleskutsele, milles paluti kodanikel geide märkamisel neist teada anda.

Makonda esines varem teatega, milles ütles, et on kokku pannud meeskonna ametnikest, kelle eesmärk on võtta geid sihikule ja määrata neile pikad vanglakaristused.

Pühapäeval kinnitas riigivalitsus, et tegemist pole riikliku poliitikaga. 

«Tansaania valitsus tahab teha selgeks, et need on Makonda isiklikud vaated, mitte valitsuse seisukoht,» ütles riigi välisministeerium, aga aktivistide sõnul jätkub geide ründamine valitsuse avaldusest hoolimata. 

Tegemist on pikaajalise probleemiga. Eelmisel aastal vahistati Tansaania suurimas linnas Dar es Salaamis 12 meest süüdistatuna samasooliste suhete edendamises.

Pärakukontrolle viivad lisaks Tansaaniale läbi veel viis Aafrika riiki - Tuneesia, Egiptus, Sambia, Keenia, Uganda ja Kamerun. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles