VIDEO: Kas tõesti liiga poliitiline? Briti võimud keelasid supermarketi jõulureklaami

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Icelandi ja Greenpeace'i jõuluvideost.
Kaader Icelandi ja Greenpeace'i jõuluvideost. Foto: Iceland/Twitter

Briti teleregulatsiooniga tegelev asutus otsustas keelata supermarketiketi Iceland jõulukampaania video, kuna nende hinnangul rikub see poliitilise reklaami reegleid.

Osana oma pühadekampaaniast otsustas odavpoodidekett teha koostööd keskkonnakaitseühendusega Greenpeace ja kasutada jõulureklaamina lühikest multifilmi, mille peategelaseks olev orangutan kaotab palmiõli tootmise tõttu oma kodu vihmametsas.

Juba varem sel aastal sai Icelandist esimene Suurbritannia supermarketitekett, mis lubas kõrvaldada palmiõli kõigist omamärgi toodetest.

Elupaikade kaotus näiteks Malaisias, mis on üks maailma suurimaid palmiõlitootjaid, on viinud selleni, et orangtan on nüüd kantud kriitiliselt ohustatud liikide sekka.

Orangutan.
Orangutan. Foto: JENS MEYER/AP

Asutus nimega Clearcast, kelle ülesandeks on hinnata reklaame enne nende eetrisse minekut, ütles, et Icelandi jõulukampaania rikub 2003. aastal kehtestatud poliitilise reklaami keeldu.

«See oli Greenpeace’i tehtud film, millele luges teksti [näitleja] Emma Thompson. Me saime loa seda kasutada, võtta sellelt maha Greenpeace’i logo ning pruukida seda Icelandi jõulureklaamina,» selgitas Icelandi poeketi asutaja Malcolm Walker.

Tema sõnul oleks see teinud kindlasti ära John Lewise kaubamajade reklaamile, mille avalikustamist peetakse Suurbritannias igal aastal üheks jõuluootusaja suursündmuseks. «See oli nii emotsionaalne,» lisas Walker oma reklaamklipi kohta.

Suurbritannia eetrikoodeksi kohaselt on keelatud reklaamid, millel on poliitiline eesmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles