Saudi koalitsioon palus USA-l lõpetada tankimistugi Jeemeni sõjas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitaja õhus tankimas. Foto on illustratiivne,
Hävitaja õhus tankimas. Foto on illustratiivne, Foto: AFP/SCANPIX

Jeemenis sõdiv Saudi Araabia juhitav koalitsioon on esitanud palve, et Ühendriigid peataksid leppe nende lennukite õhus tankimiseks, teatas laupäeval Saudi ametlik uudisteagentuur. 

Washington Post oli eelnevalt teatanud, et USA peatab leppe ajal, mil maailmas on kasvanud äge kriitika saudide tegutsemise suhtes Jeemenis, kus koalitsiooni õhulöökides on hukkunud palju tsiviliste, teiste seas lapsi. 

"Kuningriik ja koalitsioon on viimasel ajal kasvatanud võimet sõltumatult läbi viia õhus tankimist Jeemenis," kirjutas uudisteagentuur SPA. 

"Selle tulemusena esitas koalitsioon Ühendriikidega konsulteerides taotluse lõpetada õhus tankimise tugi operatsioonidele Jeemenis." 

Pentagoni pressiesindaja Rebecca Rebarich oli varem öelnud, et diskussioonid saudidega käivad, kuid ei kinnitanud Posti teadet. 

USA kaitseminister James Mattis ütles laupäeval, et Ühendriigid toetavad Saudi "otsust" 

"Me toetame Saudi Araabia kuningriigi otsust pärast konsultatsioone USA valitsusega kasutada koalitsiooni enda sõjalist võimekust õhus tankimise teostamiseks Jeemeni operatsioonide tarvis," seisab Mattis avalduses. 

Pentagon osutas tankimistuge umbes 20 protsendi ulatuses koalitsiooni lahinglendudest.

Mattis hoiatas augustis, et USA toetus koalitsioonile ei ole tingimusteta, kutsudes tegema kõik võimaliku vältimaks süütuid ohvreid. 

Möödunud kuul kutsus ta aga ootamatult Jeemenis vaherahu sõlmima ja vaenupooli 30 päeva jooksul kõnelustelaua taha istuma. 

ÜRO on nüüd nihutanud seda tähtaega aasta lõppu. 

Jeemeni šiiamässulised hõivasid pealinna Sanaa 2014. aasta septembris ning järgnevatel kuudel langes nende kätte suur osa riigi põhjaosast, sundides president Abedrabbo Mansour Hadit ja tema valitsust eksiili minema.

Saudi Araabia ja tema liitlased sekkusid valitsuse poolel Jeemeni sõtta 2015. aasta märtsis.

Sestsaadik on sõjas hukkunud peaaegu 10 000 inimest.

Rahvusvaheline kriitika seoses USA toetusega Saudi Araabiale on kasvanud pärast ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmist Saudi konsulaadis Istanbulis. 

USA näeb Saudi Araabias võtmeliitlast piirkonnas, eelkõige vastukaaluna Iraanile. 

AFP - Baltic News Service

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles