Saksa minister: lastetud peaksid kõrgemat maksu tasuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa terviseminister Jens Spahn.
Saksamaa terviseminister Jens Spahn. Foto: / imago/Mauersberger / Scanpix

Saksamaa terviseminister kutsus üles kehtestama lastetutele sakslastele märkimisväärselt kõrgemad maksud, millega oleks võimalik rahastada riigi pensionisüsteemi.

Lastetud inimesed peaksid hooldus- ja pensionikindlustusfondidesse maksma palju rohkem, kui pere loonud inimesed, ütles Saksamaa terviseminister Jens Spahn eile.

Päevalehele Südwest Presse antud kommentaaris lisas Spahn, et pensionisüsteem tuleks õigluse huvides täielikult ümber vaadata.

«Praeguses süsteemis saavad vanemad inimesed raha noorematelt isegi siis, kui need noored on teiste lapsed,» sõnas Spahn. Ta lisas, et on ise lastetu ja oleks valmis süsteemi jätkusuutliku arengu tagamiseks rohkem maksma. 

«Vanemad kasvatavad üles tulevasi ühiskonda panustajaid ja tagavad süsteemi jätkumise tulevikus,» kirjutas minister, kelle sõnul peab valitsus tagama, et süsteem oleks õiglane kõigi suhtes.

Tööminister Hubertus Heil nimetas ettepanekut enam kui veidraks. Tema sõnul on selle idee eesmärk karistada lastetuid inimesi, kuna sageli pole lastetus teadlik valik. Tema sõnul võiks süsteemi toetamiseks ja tugevdamiseks küsida suuremat maksu väga rikastelt inimestelt.

Saksamaa vananev rahvastik ja sõjajärgse beebibuumi ajal sündinute pensionile jäämine on seadnud tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemi tõsistesse raskustesse. 

Pensionisüsteemis Saksamaal erinevusi ei ole, aga lastetud inimesed vanuses 23 kuni 64 maksavad juba praegu pikaajalise hoolduse kindlustuse eest 0,25 protsenti rohkem, kui lastega inimesed. Spahn ütles, et see protsent peaks olema veel suurem.

Tervisminister Jens Spahn on üks kolmest inimesest, kes on teatanud, et kandideerib detsembris kantsler Angela Merkeli asemel Saksamaa Kristlik-Demokraatlik Liidu (CDU) esimeheks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles