Galerii: Poola tähistab taasiseseisvumise sajandat aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola tähistab täna riigi taasiseseisvumise sajandat aastapäeva sõjaväeparaadiga, aga pidulikku sündmust varjutavad paremäärmuslikud rühmitused, kes on lubanud paraadiga samal ajal korralda rongkäigu.

Eile leppis Poola valitsus kokku ühises iseseisvuspäeva rongkäigus rahvuslaste gruppidega, kes eelmisel aastal kandsid üritusel rassistlikke plakateid ja rassiülimuslikke sümboleid. Eelmise aasta marsist võttis osa 60 000 inimest, muu hulgas karjuti loosungeid nagu «Puhas Poola, valge Poola!». 

«Poola võitis. 11. novembril toimub suur ühine marss, et tähistada iseseisvuse sajandat aastapäeva,» teatas peaministri kantselei ülem Michał Dworczyk Twitteris. 

Varssavi meer keelustas Poola iseseisvuspäevaks kavandatud paremäärmuslaste rongkäigu, kuid kohus kuulutas keelu ebaseaduslikuks. 

Marsil osalevate grupeeringute hulgas on näiteks rühmitus ONR, kelle juured ulatuvad kahe maailmasõja vahelisse aega ja on seotud tollase antisemiitliku liikumisega.

USA, Kanada ja Ukraina saatkonnad andsid tänase päeva eel välja hoiatuse võimaliku vägivalla osas.

Euroopa Liidu president ja endine Poola peaminister Donald Tusk Varssavis Poola taasiseseisvumise aastapäeva tähistamisel.
Euroopa Liidu president ja endine Poola peaminister Donald Tusk Varssavis Poola taasiseseisvumise aastapäeva tähistamisel. Foto: Agencja Gazeta / Reuters / Scanpix

Poola iseseisvuspäeva tähistas Varssavis ka Euroopa Liidu president ja endine Poola peaminister Donald Tusk, kes asetas pärja Poola esimese riigipea ja relvajõudude juhi marssal Jozef Pilsudski monumendile Belvedere palee juures ning osales keskpäeval riiklikul tseremoonial Tundmatu sõduri haual.

Poola parempoolse valitsuse oponent Tusk ütles, et poliitilised vaidlused Poola tuleviku üle on vahel liiga jõulised, kuid rõhutas, et rahva side on palju tugevam ja olulisem. Tema külastus Varssavisse tuli vaid päev pärast seda, kui ta nimetas Poola valitsusparteid Õigus ja Õiglus (PiS) tänapäeva bolševikeks.

Seoses kasvanud pingetega Poola ja Euroopa Liidu suhetes, ei osale riigi aastapäeva pidustustel kõrgetasemelisi delegatsioone teistest ühenduse liikmesriikidest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles