Moskva linnaväljakule anti Briti topeltagendi nimi (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus Briti topeltagent Kim Philbyst.
Näitus Briti topeltagent Kim Philbyst. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Scanpix

Venemaa pealinnas Moskvas nimetati riigi välisluureteenistuse (SVR) peakorteri lähedal asuv väljak Briti topeltagendi Kim Philby järgi.

Väljaku ümbernimetamine toimus ajal, mil Venemaa ja Suurbritannia suhted on pingestunud seoses märtsis Ühendkuningriigis Salisbury linnas aset leidnud närvimürgirünnakuga, mille ohvriks olid endine Vene topeltagent Sergei Skripal ja tema tütar. 

Suurbritannia ja suurem osa lääneriike süüdistab Skripalide mürgitamises Venemaad, aga viimane on süüdistused tagasi lükanud.

Kim Philbyt peetakse Suurbritannias külma sõja perioodi suurimaks reeturiks. Ta liitus Briti välisluure MI6-ga 1940. aastatel ja tõusis peagi asutuse vastuluure osakonna juhiks. 

1963. aastal paljastati, et Philby oli topeltagent, kes andis kolme aastakümne vältel informatsiooni Moskvale. 

Ta elas Moskvas kuni oma surmani 1988. aastal.

Topeltagent Kim Philby väljak Moskvas. 
Topeltagent Kim Philby väljak Moskvas. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA

Moskva linnapea andis nõusoleku väljaku ümbernimetamiseks Kim Philby järgi sel nädalal.

Võimalik, et otsus väljak ümber nimetada tuli seoses USA pealinna sammuga, millega nimetati veebruaris Washingtonis asuva Venemaa saatkonna vastas olev plats Venemaa opositsiooniliidri Boris Nemtsovi järgi, kes tapeti Moskvas 2015. aasta veebruaris.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles