Hiinas jäi kadunuks tosinkond ametiühinguaktivisti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus ametiühingut luua soovinud keevitusfirma Jasic Technology töötajate toetuseks Yanzilingi polisteijaoskonna juures Guangdongi provintsis Hiinas tänavu augustis.
Meeleavaldus ametiühingut luua soovinud keevitusfirma Jasic Technology töötajate toetuseks Yanzilingi polisteijaoskonna juures Guangdongi provintsis Hiinas tänavu augustis. Foto: SUE-LIN WONG / REUTERS / SCANPIX

Viimastel päevadel on Hiinas kadunuks jäänud vähemalt 12 ametiühinguaktivisti, kelle haihtumise taga on allikate sõnul Hiina võimud soov vaigistada häälekat seltskonda õiguste eest võitlejaid.

Võimud viisid allikate teatel reede hilisõhtul endaga kaasa vähemalt üheksa aktivisti Pekingis, Shanghais, Guangzhous ja Shenzhenis ning veel kolm inimest eile Wuhanis.

Avaliku julgeoleku ministeerium, mis vastutab politsei tegevuse eest kogu riigis, ei vastanud kommentaaripäringutele.

Vahistamistelaine on võimude viimane samm, mis on astutud väikese, kuid üha kasvava liikumise vaigistamiseks, mida veavad tudengid ja riigi parimate ülikoolide äsjased vilistlased, kelle sõnul ajendavad nende tegevust marksismi aluspõhimõtted.

Hiinat valitsev kommunistlik partei nimetab marksismi küll üheks oma põhiideoloogiaks, kuid on vastu igasugusele aktivismile või organiseerumisele, mis võiks nende kontrolli alt väljuda.

Tudengiaktivistide sõnul on kadunuks jäänute seas vähemalt viis Hiina ühe parima kõrgkooli, Pekingi ülikooli vilistlast.

Oktoobris peatas USA Cornelli ülikool koostöö teise heal tasemel Pekingi kõrgkooli, Renmini ülikooliga, kuna selle tudengeid karistati tööõiguste eest võitlemise pärast.

Noored aktivistid sattusid tähelepanu alla augustis, kui umbes 50 tudengit üle Hiina kogunes riigi lõunaosas keevitustehase Jasic International töötajate toetuseks, kes soovisid moodustada ametiühingut.

Sama kuu lõpus tormas märulipolitsei ühte korterisse Huizhou linnas, kus tudengid peatusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles