Moderaadid tahavad Rootsit valitseda kristlike demokraatidega kahekesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moderaatide esimees, Rootsi peaministrikandidaat Ulf Kristersson tänasel pressikonverentsil.
Moderaatide esimees, Rootsi peaministrikandidaat Ulf Kristersson tänasel pressikonverentsil. Foto: Henrik Montgomery / AFP / Scanpix

Pärast seda kui Rootsi neljaliikmelisse paremliitu kuuluvad Keskpartei ja Liberaalid loobusid valitsusse minemast, soovivad Moderaadid ja kristlikud demokraadid moodustada kahekesi vähemusvalitsuse, mille ametisse lubamise üle hääletab parlament ülehomme.

Keskpartei juht Annie Lööf ning Liberaalide liider Jan Björklund lükkasid Moderaatide esimehe Ulf Kristerssoni ettepaneku minna valitsusse tagasi, kuna nad ei taha osaleda võimuliidus, mis vajab ametis püsimiseks paremäärmuslike Rootsi Demokraatide toetust, kirjutas rahvusringhääling SVT.

Samas kristlike demokraatide liider Ebba Busch Thor vastas valitsusse mineku ettepanekule jaatavalt.

Kristerssoni valitsuse ametisse lubamise üle hakkab Rootsi parlament hääletama ülehomme.

«Ma olen valmis minema peaministrihääletusele ja võtma enda kanda selle mitte just lihtsa ülesande moodustada valitsus ja valitseda Rootsit mitte sellepärast, et ma olen kindel, et võidan, vaid seepärast, et ma tunnen, et pean proovima,» lausus Kristersson tänasel pressikonverentsil.

Ta ei soovinud spekuleerida võimaluse üle, et valitsusse tulemisest loobunud paremliidupartnerid Keskpartei ja Liberaalid ühinevad hoopis sotsiaaldemokraatide valitsusega.

«Ma ei kavatse selles seisukohta võtta. Ma lähtun sellest, mida kõik on öelnud. On tugev üksmeel see [sotsiaaldemokraatlik] valitsus kukutada. See oli olemas kogu valimiskampaania ajal. Ma ei näe ohtu, aga mõistlikum oleks küsimus esitada asjassepuutuvatele parteidele,» lausus Moderaatide esimees.

Hääletus Kristerssoni valitsuse ametisse lubamise üle toimub kolmapäeva hommikul kell 9 (Eesti aja järgi kell 10). Tema peaministriks saamiseks on vaja, et parlamendi enamus ei hääletaks tema vastu ehk vastuhääli peab olema alla 175.

Moderaatidel on 349-kohalises parlamendis 70 saadikukohta ning kristlikel demokraatidel 22 saadikukohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles