Lõhestatud Küprosel avati üle aastate kaks uut piiripunkti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmimisjärgus Lefka piiripunkt Küprose Kreeka poolel oktoobri lõpus. Täna avati see piiriületajatele.
Valmimisjärgus Lefka piiripunkt Küprose Kreeka poolel oktoobri lõpus. Täna avati see piiriületajatele. Foto: IAKOVOS HATZISTAVROU / AFP / SCANPIX

Küprosel avati täna üle kaheksa aasta saareriiki kaheks jagavas puhvertsoonis kaks uut piiripunkti.

Üks piiripunktidest avati saare idaosas Dhernyias ja teine Lefkas, mis asub saare loodeosas. Kokku on eraldustsoonis nüüd üheksa piiripunkti, millest esimene avati 2003. aastal.

ÜRO eriesindaja ning rahuvalvejõudude juht Elizabeth Spehar tervitas täiendavate piiripunktide avamist.

«Täna on Küprose jaoks hea päev,» teatas ta avalduses. «Need piiripunktid hakkavad mängima olulist rolli inimestevaheliste kontaktide kasvatamisel, aidates kaasa hädavajaliku usalduse ja kindluse ehitamisele saare kogukondade vahel.»

Sammu nähakse ka olulise edasiminekuna, et taastada rahukõnelusi Küprose Kreeka ja Türgi poole vahel.

Teetõke Küprose pealinnas Nicosias puhvertsooni lähistel, mis eraldab saare Kreeka ja Türgi poolt.
Teetõke Küprose pealinnas Nicosias puhvertsooni lähistel, mis eraldab saare Kreeka ja Türgi poolt. Foto: Sahan Nuhoglu / Pacific P / SIPA / Scanpix

ÜRO vahendusel Šveitsis peetud rahukonverents kukkus 2017. aasta juulis läbi ja sestpeale ei ole ametlikke läbirääkimisi toimunud.

Küpros on jagatud kaheks alates 1974. aastast, kui Türgi vastuseks Kreeka hunta toetatud riigipöördekatsele oma väed saare põhjaossa viis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles