California põlengupiirkonnas on kadunud üle 200 inimese

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA läänerannikul Californias lõõmavates tulekahjudes on surma saanud vähemalt 31 inimest, lisaks on paarsada inimest ametnike teatel kadunud.

California põhjaosas lõõmav lõkkest alguse saanud põleng on nõudnud kokku 29 inimese elu, mis teeb sellest sama ohvriterohke põlengu kui osariigi senine rängim tulekatastroof 1933. aastal.

Tuleroaks langenud Paradise’i linnas otsivad päästemeeskonnad läbi enam kui 6700 kodu ja ärihoone varemeid. Linn hävines lähikonna metsas läinud neljapäeval puhkenud tulekahjus.

Viimati leiti seal viie inimese säilmed nende põlenud kodudest ning kuues hukkunu leiti autost.

California Yuba maakonna politseinik Nathan Lyberger valmistub Paradise'is leitud söestunud inimjäänust ära viima
California Yuba maakonna politseinik Nathan Lyberger valmistub Paradise'is leitud söestunud inimjäänust ära viima Foto: John Locher / AP/Scanpix

Butte’i maakonna šerifi Kory Honea sõnul puudub seni teave 228 inimese asukoha kohta.

Paradise’i linnapea Jody Jones ütles, BBC-le, et suurem osa linnast on hävinud. «Suurem osa elupiirkondadest on kadunud. Ma ütleks 90 protsenti. Mul oli võimalus seal käia ja ise vaadata. Peaaegu kõik inimesed, keda ma tean, kaotasid oma kodu,» kirjeldas ta.

Põlenguala Paradise’i ümbruses on 45 000 hektari suurune. Tuletõrjujate teatel on see osaliselt kontrolli all.

Osariigi lõunaosas Woolsey kandis lõõmavas põlengus on surma saanud kaks inimest. Leegid on teinud kahju mitmele rannikukuurordile, sealhulgas Malibule.

Põleng on haaranud enda alla umbes 35 000 hektari suuruse ala Thousand Oaksi lähistel, umbes 40 kilomeetri kaugusel Los Angelese kesklinnast. Seni on seal tuleroaks langenud 177 hoonet.

Lisaks lõõmab lähikonnas veel kolmaski väiksem põleng, mis on aga suuremas osas kontrolli all.

California kolme maastikupõlengu eest on olnud sunnitud pagema hinnanguliselt kokku 250 000 inimest.

Kuna tugevad tuuled ähvardavad põlenguala laiendada, palus California kuberner Jerry Brown USA presidendil Donald Trumpil kuulutada välja katastroofiolukord, mis tähendaks võimalust kasutada rohkem riiklikke vahendeid leekide kontrolli alla saamiseks.

Eile ähvardas Trump Califoria rahakraanid kinni keerata, süüdistades tulekahjudes kehva metsamajandamist.

Rahvusvahelise tuletõrjujate assotsiatsiooni president Harold Schaitberger nimetas Trumpi kommentaare hoolimatuks ja solvavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles