Portugalis algas 24-tunnine üldstreik

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Portugalis algas keskööl ametiühingute korraldatud 24-tunnine üldstreik, mis on mõeldud arvamusavaldusena paremtsentristliku valitsuse karmide säästuplaanide kohta.

Valitsus püüab saavutada Euroopa Liidu nõutud 78 miljardi euro suurust kokkuhoidu, vahendas Reuters. Kärped puudutavad näiteks tervishoidu ja relvajõude. Kokkuhoid tähendab ka jõulu- ja puhkusepreemiate kaotamist.

Ühistransport ja muud avalikud teenused on häiritud terve päeva. Tööseisakuga protesteeritakse töökohtade vähendamise ja kulukärbete vastu.

BBC teatel olid esimesteks streikijateks lennujuhid ja Lissaboni metroo töölised. Nendega liituvad oletatavasti sajad tuhanded inimesed, nende seas õpetajad ja meditsiinitöötajad.

Portugal elab läbi viimaste aastakümnete tõsiseimat majanduskriisi. Riik on Kreeka ja Iirimaa järel kolmas euroala maa, mis vajas võlgade saneerimist.

Portugali pealinna Lissaboni tänavatel on viimastel nädalatel nähtud palju üleskutseid, milles ärgitati inimesi streikima plaanitava kokkuhoiu tõttu.

Peaministri Pedro Passos Coelho sõnul on riigi tähtsaimaks ülesandeks tulla välja võlakriisist.

Passos Coelhost sai valitsusjuht juunis pärast sotsialistide valitsuse tagasi astumist eelarvekärbete tõttu.

Kuna valitsuskoalitsioonil on parlamendis enamus, siis järgmisel nädalal aset leidev lõplik hääletus 2012. aasta eelarve üle läheb tõenäoliselt ka läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles