Saksa eliitsõjaväelaste neonatsi rakuke plaanis tappa tuntud poliitikuid (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Bundeswehri sõdurid.
Saksa Bundeswehri sõdurid. Foto: Caro / Ruffer / Scanpix

Saksa kriminaalpolitsei tuvastas riigi sõjaväes paarisajaliikmelise võrgustiku, kes valmistus õigusriigi kokkuvarisemiseks, mis oleks neil võimaldanud viia ellu plaani tappa mitmed juhtivaid poliitikud.

Ajakirja Focus andmeil moodustasid grupeeringu Saksa armee eliitsõdurid ja veteranid ning eriüksuse juhtkonna liikmed. Veebivestlustes ja näost näkku kohtumistel olla nad tunnistajate sõnul teinud konkreetseid plaane nn päevaks X, mil oli kavas ebasoosingus poliitikud toimetada tapmiseks kokkulepitud konkreetsesse kohta.

Uurimisandmete kohaselt olid rühmitusel olemas nii relva- kui kütuselaod.

Seni leidmata surmanimekirja tipus olid väidetavalt Roheliste partei juht Claudia Roth, välisminister Heiko Maas, Saksamaa endine president Joachim Gauck ning vasakpartei Die Linke parlamendi fraktsiooni esimees Dietmar Bartsch.

Saksamaa endine president Joachim Gauck.
Saksamaa endine president Joachim Gauck. Foto: AFP/SCANPIX

Lisaks kavandas umbes kahesajaliikmeline neonatsi rühmitus tappa riigis elavaid immigrante ning asüüliõiguse eest seisvate rühmituste liidreid, keda nad süüdistasid vägistamistes, terrorismis ja sotsiaalsete rahutuste põhjustamises.

Saksa võimudel õnnestus grupeering purustada enne, kui nad suutsid ühtegi mõrvaplaani ellu viia.

Naonatsi ühenduse olemasolu avastasid Saksa võimud, kui uurisid Süüria põgenikuna esinenud sõjaväelase tegevust. Uurimise käigus selgus, et mees oli seotud paremäärmuslastega ning kavandas rünnakuid poliitikute ja sisserändajate vastu.

Kuuldes esimest korda ulatusliku neonatsi võrgustiku olemasolust sõjaväes, arvasid politseinikud, et tegu oli ülekuulatava alkoholist põhjustatud luuluga, kuid peagi avastasid nad, et jutul oli tõepõhi all.

Kõik vandenõulased kuulusid 1996. aastal asutatud gruppi Uniter, mis on kutsutud ellu aitamaks Afganistanis ja Aafrikas teeninud sõjaväelasi. Uniter on kinnitanud, et neil polnud mingit teavet äärmusgrupeeringu olemasolust.

Saksa võimud on uurimise raames kamminud läbi treeninglaagreid Austria ja Šveitsi piiril, et leida relvi, laskemoona, toitu ja kütust.

Samuti otsiti uurimisega seoses eelmisel aastal läbi ühe Rostocki kohaliku poliitiku ja juristi kodu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles