Navalnõil keelati lennujaamas riigist lahkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: MAXIM ŠIPENKOV / EPA / SCANPIX

Vene opositsioonipoliitikul Aleksei Navalnõil keelati riigist lahkuda, et osaleda Strasbourg`is Euroopa Inimõiguste Kohtus toimunud istungil.

Navalnõi teatas täna, et ta peeti kinni lennujaama passikontrollis «erikontrolli» tarbeks. Opositsionääri sõnul lugesid piirivalvurid talle ette dokumendi, milles teatati, et tal ei ole lubatud riigist lahkuda, kuid ei toonud mingeid põhjendusi.

Teate koopias, mille Navalnõi oma veebilehel avaldas, märgitakse, et riigist väljasõidu on talle keelanud kohtutäiturite föderaalamet lähtudes Venemaale sisse- ja väljasõidu seaduse 15 paragrahvist. Keelu selgeid põhjusi dokumendis ära ei tooda.

Selle paragrahvi alusel võib Venemaalt lahkumise ajutiselt keelata muuhulgas juhul, kui kodanik on mõistetud süüdi kuriteos, hoiab kõrvale kohtu määratud kohustuste täitmisest või on esitanud väljasõidu vormistamisel enda kohta teadlikult valeandmeid. 

«Tasumata trahve mul ei ole, me jälgime seda hoolega, ja seda on ka andmebaasist näha. On pooleliolevad täitevmenetlused, kuid ükski neist ei ole aineline. Need menetlused on mitu aastat vanad, viimati käisin välismaal nädalat kaks tagasi ja kõik oli korras,» märkis Navalnõi.

Navalnõi lisas, et suundus Frankfurdi kaudu Strasbourg`i, et jõuda Euroopa Inimõiguste Kohtu istungile, mis Navalnõi kaebusi menetles.

Kohus peaks väljastama lõpliku lahendi, mille kohaselt Navalnõi vahistamine, kinnipidamine ja mitmes kuriteos süüdi mõistmine aastatel 2012-2014 oli poliitiliselt motiveeritud ja rikkus tema õigusi.

2017. aasta veebruaris otsustas kohus Navalnõi kasuks, kuid Venemaa kaebas asja edasi.

«On selge, mida nad tahavad: ära jookse kuhugi ECHRi (Euroopa Inimõiguste Kohtusse). Sinu elukohajärgne asutus on Ljublino ringkonnakohus – kui sulle midagi ei meeldi, mine sinna,» kirjutas Navalnõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles